Dekanus Caroline Liberg kommenterar "En hållbar lärarutbildning"
- Vid Uppsala universitet har vi redan den kvalitativt starka utbildning som man eftersträvar i utredningen ”En hållbar lärarutbildning”. Vi har också, som enda utbildning i landet, en masterutbildning för dem som redan läst sina ämnen och väljer att satsa på läraryrket, säger Caroline Liberg, dekan för utbildningsvetenskapliga fakulteten.
Idag presenterades betänkandet från utredningen om en ny lärarutbildning ”En hållbar lärarutbildning”, som överlämnats till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.
Utgångspunkten är att skapa en långsiktigt stabil lärarutbildning av hög kvalitet med fokus på läraryrkets centrala innehåll och djupa ämneskunskaper. Utredningen föreslår bland annat två nya examina: grundlärarexamen och ämneslärarexamen – och varje examen har fyra inriktningar.
Caroline Liberg, dekanus för utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet, anser att det finns två nyheter i utredningen: För det första att dela upp lärarexamen i två examina, för det andra att förkorta utbildningen med ett halvt år för dem som går inriktningen mot förskola,
- Men skälen som anges är däremot inte särskilt väl underbyggda. Att dela upp lärarexamen är att ta ett steg bakåt i tiden. Om vi ser till all övrig struktur beträffande professionsutbildningar; läkare, civilingenjörer, jurister osv, så har man en examen och det finns inga identitetsproblem med att så småningom specialisera sig inom ett område.
Kvalitativt stark utbildning
Det mesta som lyfts fram i utredningen, finns redan vid lärarutbildningen i Uppsala, anser Caroline Liberg.
- Ja, på punkt efter punkt i förslaget kan vi säga att vi redan har den kvalitativt starka utbildning man eftersöker. Det mesta som föreslås är något som kan genomföras inom ramen för den examensordning vi har idag, säger hon.
Utredningen föreslår en satsning på forskning av relevans för lärarutbildningen med 175 miljoner kronor och att fyra perspektiv ska prägla all lärarutbildning: ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt, ett historiskt och ett internationellt perspektiv samt IT som utbildningsresurs.
- Vi ser fram emot de tillskott man föreslår på forskningssidan. Även inrättandet av ämnesdidaktiska centra är mycket positivt. Här i Uppsala har vi redan börjat lägga grunden för ett sådant centra då konsistoriet beslutat satsa 3 miljoner kronor i VP:n för 2009, på ämnesdidaktisk forskning inom lärarutbildningen. Det arbetet ligger redan i startgroparna. Den utbildningsvetenskapliga nämnden har också bestämt inrätta ett uppdrag som koordinator på 25 procent från och med årsskiftet.
Bra att pröva examensrätten
Caroline Liberg lyfter fram två andra bra förslag i utredningen. Det gäller examensrättsprövning och antagningsstopp för att förbereda inför det nya.- För att få kvalitet i en utbildning måste man bland annat ha en kritisk massa av studenter – idag är de alltför få inom vissa områden. Kvaliteten i utbildningen kan öka om vissa lärosäten får hand om inriktningar där man inte behöver utbilda så många. Att som idag ge alla 26 lärosäten möjlighet att utbilda alla typer av lärare gagnar ingen, säger hon.
Läs utredningen En hållbar lärarutbildning
Gunilla Sthyr