Digga Darwin på sportlovet!
Digga Darwin i djungeln på Tropiska växthuset eller bland fossil på Evolutionsmuseet! Smycka dig och slåss med vinkingavapen på Museum Gustavianum! Universitetets museer bjuder på mycket skoj för skollediga barn och ungdomar under sportlovsveckan.
Madagaskars stjärna! Lagom till sportlovsveckan slog den ut, blomman med den tre decimeter långa sporren i Tropiska växthuset.
- Madagaskars stjärna finns med i alla biologiska läroböcker som exempel på evolutionär kapprustning. Den har den längsta blomsporren i hela växtriket; den kan bli 1,5 fot (ca 4,5 dm, red anm) men så lång blir den sällan. Den som vi har här är ca tre decimeter, säger Lotta S Saetre, informatör vid Uppsala linneanska trädgårdar.
Darwin, som i år fyller 200 år, menade att det måste finnas en nattfjäril med motsvarande längd på sugsnabeln, för att klara pollineringen. Den fjärilen, Xanthopan morganii ssp. Predicta (den förutsagda), upptäcktes också 30 år efter Darwins död.
Samling av dinosaurier
Den märkvärdiga växten kan man titta på i Tropiska växthuset och där kan också alla barn hjälpa Darwin att hitta nyckeln till naturens hemligheter, längs det nya Darwinspåret som också finns i Evlutionsmuseet Paleontologi. Alla barn som lyckas med det får pris!
Eller törs du mata flugfällan i växthuset och peta på de köttätande växterna? Annars kan man kolla fossil på Evolutionsmuseet – här finns Nordens största samling av dinosaurier - och försöka bena ut om det är du eller fåglarna som närmast är släkt med dinosaurier.
Astronomiska instrument
På Museum Gustavianum är temat vikingar och Valsgärde. Här kan man smycka sig som på vikingatid – även tillverka smyckena – och prova slåss med svärd. Under helgen blir det även familjevisning om båtgravfältet i Valsgärde.
Den nya utställningen är ”Räkna med astronomi” visar astronomiska instrument från universitetets samlingar, instrument som tillhört Uppsalaastronomerna Anders Celsius och Samuel Klingenstierna. Andra rariteter är förstaupplagan av Galileis bok ”Stjärnornas budbärare” och en bronskopia av ett märkligt instrument kallat ”Antikytheramekanismen” som användes till astronomiska observationer redan 150-100 år före Kristus.
Öppettider under sportlovsveckan:
Tropiska växthuset: mån-fre kl 9-16
Evolutionsmuseet: mån-fre kl 10-16
Museum Gustavianum: tisd-sön kl 11-16
Se respektive webbsida för särskilda aktiviteter.
Tropiska växthuset
Evolutionsmuseet
Museum Gustavianum
Gunilla Sthyr