Nysatsning på utveckling av biosensorer

Bildtext
Vetenskapsrådets ämnesråd för natur- och teknikkunskap satsar nu på utvecklingen av biomedicinska sensorer. Mats Nilsson får en tjänst som forskare för att utveckla forskningsområdet biosensorer, som kan bli ett viktigt hjälpmedel både inom sjukvården och i hemmet i framtiden.
– Den molekylära tekniken bakom de nya biosensorerna finns redan, utmaningen är att utveckla den till att bli än mer detaljerad och snabb, säger Mats Nilsson, forskare på institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet .
Biosensorer har många användningsområden, bland annat för att spåra infektioner på sjukhus, i jordbruk och inom livsmedelsindustrin. De möjliggör också en individanpassad sjukvård.
– Direkt kan dessa mät- och analysinstrument identifierar virus och bakterier. Risken att antibiotika skrivs ut i onödan minskar, dessutom kan de som behöver antibiotikabehandling få rätt sort direkt, säger Mats Nilsson.
Andra användningsområden finns inom cancervården, både för att diagnostisera tumörsjukdomar, men också ge bättre underlag för behandling.
Mats Nilsson vill använda tekniken för att skapa tester som enkla mobila enheter. Det kan bland annat användas för att kontrollera vattnet i fattiga länder.
– Vi arbetar nära specialister inom mikrobiologi och virologi som känner till de egenskaper hos de bakterier och virus som vi letar efter. För att få fram tekniska lösningar och smidig apparatur samarbetar vi också med ingenjörer, säger Mats Nilsson.