Uppsala universitet: "Studentinflytandet riskerar försvagas"

21-9

Bildtext

Regeringens förslag om att avskaffa kårobligatoriet riskerar att försvaga studentinflytandet och att försämra den studiesociala verksamheten för studenterna. Det anser ledningen vid Uppsala universitet.


- Vi är bekymrade. Ett väl fungerande studentinflytande är centralt för en högkvalitativ utbildning. Förslaget riskerar att undergräva utbildningens kvalitet på grund av att ersättningsnivåerna blir så låga. Regeringens förslag är att ge ett bidrag för kårernas arbete med 105 kronor per student och år - bara en tredjedel av det som utredaren föreslog och som vi angav som miniminivå i vårt remissvar, kommenterar Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsala universitet.

Studenternas medverkan i universitetets berednings- och beslutsprocesser är av största vikt, som ett led i arbetet med att utveckla kvalitet i utbildningen. Det måste även säkerställas, att de kårer som får rätt att utse studentföreträdare i dessa organ, är rimligt representativa.
Samtidigt är det viktigt att studentkårerna får utrymme att vara en kritisk och oberoende röst; studentkårernas oberoende från universiteten måste därför tydligt prägla  även formerna för det finansiella bidraget, anser universitetsledningen.

Viktiga sociala inrättningar

Universitetet vill påminna om  de sociala  och  kulturella värden som står på spel. I en studentstad av Uppsalas storlek är nationerna mycket viktiga sociala inrättningar för studenternas tillvaro i staden. De nationshus som studenterna själva förvaltar utgör också centrala inslag i en universitetskultur som representerar både historiska traditioner och kreativitet.
-  Studentnationerna är en viktig del av Uppsalas studentmiljö och höjer Uppsalas attraktivitet som studentstad. Där ges möjlighet till tvärvetenskapliga möten, där finns bibliotek och ett rikt kulturellt och socialt utbud av aktiviteter, säger Kerstin Sahlin.

Universitetsledningen ser dock positivt på att studentnationerna får behålla sin skattefrihet. Det skapar förutsättningar för att bibehålla fastigheter och studentbostäder.

Universitetsledningen,  studentkårerna och nationerna kommer nu att tillsammans analysera och bedöma konsekvenserna av förslaget, och diskutera hur man  kan bibehålla och utveckla både studentinflytande och studentengagemang.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin