Aktuell konferens sätter fokus på diskriminering
- Jämställdhet måste vi fortsätta att diskutera, alldeles oavsett att vi från och med i år har en ny diskrimineringslag, som slår samman de tidigare diskrimineringslagarna. En viktig fråga blir prioriteringsordningen – och där måste vi få en praxis, säger forskaren Anneli Häyrén.
Med rubriken ”Nedslag i jämställdhetens synfält” bjuder jämställdhetskommitten vid universitetet in till endagskonferens den 29 april - öppen för alla intresserade.
Bakgrunden är den nya diskrimineringslagen, som belyser sju olika diskrimineringsgrunder och som sedan 1 januari i år hanteras i en och samma lag.
Dessa sju grunder är kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionshinder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning samt ålder. En ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannan, DO, ersätter de tidigare ombudsmännen mot diskriminering. DO ska se till att den nya lagen följs.
- Vår konferens kommer att belysa alla diskrimineringsgrunder men vill samtidigt fokusera på jämställdheten, då vi tycker att den är fundamental i alltihop och en ständigt lika aktuell fråga, säger forskaren och biträdande jämställdhetshandläggare Anneli Häyrén.
Hon är förvånad över den inställning som finns bland många handläggare vid departement och lärosäten i landet, vilka menar att jämställdheten nu närmat sig sitt mål och att det därför är dags att flytta fokus till de nya diskrimineringsgrunderna.
Vilka grunder har företräde?
En risk med den nya lagen, menar Anneli Häyrén, är också att konkurrensen mellan de olika diskrimineringsgrunderna ökar, nu när frågorna ska hanteras inom en och samma myndighet.
- Det är svåra frågor som vi måste börja diskutera med varandra och även jobba fram en enhetlig praxis på området. Vilka diskrimineringsgrunder går först, när det till exempel handlar om både kön och etnicitet? Och inte minst; hur diskuterar vi detta utan att man uppfattar det som kränkande eller provocerade?
Ett första steg är alltså den kommande jämställdhetskonferensen, som också kommer att resultera i en bok med dagens föreläsningar samlade.
Föreläsare:
Anneli Häyrén (tid Andersson), fil dr, talar om kön
Lars Jalmert, prof, talar om jämställdhet
Anna-Sofie Lönngren, fil dr, talar om sexuell läggning
Anna Olovsdotter Lööv, fil mag, talar om könsöverskridande identitet eller uttryck
Denise Malmberg, fil dr, talar om funktionshinder
Irene Molina, doc, talar om etnicitet
Paulina de los Reyes, doc, talar om intersektionalitet
Lena Sohl, fil mag, talar om klass
Birgitta Wistrand, fil dr, talar om ålder
Tid: 29 april kl 9-16.30, sal X i universitetshuset
Anmälan: senast 14 april till ann-sofie.wigg-bodin@uadm.uu.se, eller tel 018-471 18 53.
Mer info: www.jamst.uadm.uu.se
Gunilla Sthyr