Kvinnorna tar plats på teologiska institutionen
Nu tar kvinnorna plats på teologiska institutionens väggar. I den största föreläsningssalen hänger nu fotografier på tre pionjärer inom den teologiska akademiska världen: Emilia Fogelklou, Berta Millroth och Ingun Montgomery.
- Det finns väldigt många porträtt vid institutionen – men bara på män och inga kvinnor. Det startade en diskussion i jämställdhetskommittén, säger Eberhard Herrmann, teologiska fakultetens och institutionens jämställdhetshandläggare.
- Nu bryter vi den manliga strukturen genom att hänga upp foton på tre kvinnliga pionjärer inom den teologiska fakulteten - och vi kommer att fortsätta. Nästa foto kan bli på vår första kvinnliga prefekt Birgitta Brodd!
Eberhard Herrmann är förutom jämställdhetshandläggare även professor i religionsfilosofi. I kraft av sin status som professor ser han många fördelar när det gäller att genomföra förändringar som gynnar jämställdheten. Till exempel så ingår det numera i valberedningens uppgift – vid val till dekanus, fakultetsnämnd – att även ge förslag på ledamöter i jämställdhetskommittén.
- Jämställdhetsarbetet vid institutionen har fått en annan status, säger han.
Tre pionjärer
De tre fotografierna som nu hänger på teologens väggar i föreläsningssalen är alla pionjärer vid Uppsala universitet: Emilia Fogelklou, första kvinna som tog teologie kandidatexamen 1909, Berta Millroth, första kvinnliga teologie doktor 1965 och Ingun Montgomery, först kvinna som 1978 blev professor i ett teologiskt ämne vid Uppsala universitet och vid ett svenskt universitet överhuvudtaget.
Den 20 april avtäcktes fotografierna under lite festligare former, av bland annat Ingun Montgomery, som samtidigt höll ett tal. Enligt Eberhard Herrmann satte detta igång en intensiv diskussion bland studenterna om det som många studenter idag anser vara en självklarhet: att vara medveten om vilka strukturer som styr inom akademi och samhälle.
- Och den diskussionen pågår fortfarande, säger Eberhard Herrmann upplivad vid tanken.
Kurs mot trakasserier
Han berättar vidare att man vid institutionen redan i A-kursen, introducerar studenterna i arbetet mot trakasserier av olika slag, enligt riktlinjer som jämställdhetskommittén tagit fram. Institutionen hade tidigare problem med vissa manliga studenter som hade svårt att acceptera kvinnliga lärare, därför är man extra medveten om att ge studenterna den kunskapen.
- Men jag tror inte att det finns mer fördomar hos oss än vid någon annan akademisk institution inom universitetet. Vi är en universitetsinstitution och det är lite olyckligt att som många gör, blanda ihop oss med kyrkan, som har delvis andra problem.
Genusperspektivet finns också med i vissa av institutionens kurser och för några år sedan gick man igenom all kurslitteratur för att få med även de kvinnor som varit med och format forskningen.
Gunilla Sthyr