Universitetets kvalitetsarbete under luppen

21-9

Bildtext

De senaste åren har en lång rad utbildningar granskats av Högskoleverket. Nu är det universitetets kvalitetsarbete som ska granskas – alltså vilka rutiner som finns för att hålla god kvalitet. - Vi har en lång tradition av kvalitetsarbete men det kan alltid bli bättre, säger universitetets utvärderingschef Åsa Kettis Lindblad.


I början av mars lämnades universitetets självvärdering in till Högskoleverket. Där presenteras kvalitetsarbetet vid universitetet i stort och inom sex olika fördjupningsmiljöer.

Den 4-8 maj kommer en bedömargrupp att besöka universitetet – och lämnar sedan ett omdöme. Det finns tre betyg – att kvalitetsarbetet bedöms vara gott, godtagbart eller icke godtagbart.
- Resultatet kommer att vara betydelsefullt oavsett utfallet. Det ger bekräftelse på vad vi gör rätt och vad vi kan behöva utveckla ytterligare och påverkar naturligtvis omvärldens syn på vårt universitet. Sannolikt kommer dessutom externa granskningar att kopplas till resurstilldelning i framtiden, säger Olle Nilsson, rektorsråd för kvalitetsfrågor.
- Om vi kan visa att vi har bra rutiner kan vi också få möjlighet att arbeta mer autonomt. En internationell trend är att mer av kvalitetsgranskningen överlåts på lärosätena själva, vilket de flesta lärosäten är positiva till, säger Åsa Kettis Lindblad.

Doktorander och alumner

Universitetet har satsat mycket på kvalitetsarbete de senaste åren. Sedan 2001 görs en systematisk uppföljning av studenter som tar examen vid Uppsala universitet. Doktorandundersökningar görs också regelbundet.
- Vi har en väl utvecklad utvärderingsverksamhet som är mer etablerad och mer systematisk än på många håll, säger Åsa Kettis Lindblad.
- Dessutom finns en kvalitetskultur vid universitetet – akademiska värden och arbetsformer – som genomsyrar verksamheten på alla nivåer.
Hon får medhåll från Olle Nilsson.
- Det är ju själva hjärtat i universitetet att man träffas, diskuterar, ifrågasätter och omprövar. Det främjar kvaliteten. Därför försöker vi träna studenterna i att ifrågasätta, något som även är till nytta i kvalitetsarbetet där studenterna har en central roll.

Extern granskare viktig

Under de senaste åren har Högskoleverket utvärderat en mängd utbildningar vid Uppsala universitet. Det har varit en viktig komponent i universitetets kvalitetsarbete, menar Åsa Kettis Lindblad.
- Även om vi inte alls hade någon extern granskare, skulle vi självklart jobba med kvaliteten, men att granskas utifrån är en viktig stimulans för oss, precis som examinationer är en stimulans för studenterna. Men det är viktigt att det bli väl genomfört.
Arbetet med självvärderingar inför Högskoleverkets bedömningar har upplevts som värdefullt av de flesta. När det gäller själva granskningen, har Högskoleverket fått kritik för att kriterierna ibland varit otydliga och dialogen har saknats. Kritiken har bland annat framförts av SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund.
- Vi måste ställa samma krav på en granskning som på en examination. Det ska vara förutsägbart, finnas tydliga kriterier och det ska vara tillförlitligt, säger Olle Nilsson.

Ny struktur och nya mål

Bolognaprocessen har också haft betydelse för universitetets kvalitetsarbete. Anpassningen till ett nytt utbildningssystem blev ett tillfälle att utvärdera programmen och lägga om strukturen. Förutom den nya strukturen infördes ett sätt att uttrycka kursmål så att de tydligare.
- Kopplingen till arbetslivet har också blivit tydligare. Vi behöver tänka mer på livet utanför universitetet. Det har vi gjort även tidigare, men Bolognaarbetet har medfört ett större fokus på frågan och ett mer systematiskt angreppssätt, säger Åsa Kettis Lindblad.
- Men det ska ske utan att kompromissa med de målsättningar som gäller bildning och vetenskaplighet.

Vid universitetet finns gemensamma policyprogram som har utvecklats med representanter för olika vetenskapsområden. De anger en riktning, men sedan behöver varje enskild fakultet fundera över hur de ska jobba med kvalitetsfrågor.
- Vi har en gemensam kultur, men med utrymme för mångfald. Olika ämnen kräver olika lösningar, säger Åsa Kettis Lindblad.

Sex fördjupningsmiljöer:

Sju aspekter granskas:

  • Systematiskt kvalitetsarbete
  • Regelbundet återkommande granskning och revidering av utbildningar
  • Bedömning och examination av studerande
  • Personalens kompetens och möjligheter till kompetensutveckling
  • Lärandemiljö, resurser och stöd till de studerande
  • Systematisk insamling av information om utbildningarnas kvalitet
  • Information till allmänheten

Mer information:

www.uu.se/kvalitetsarbete

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin