Påhittiga doktorander fick innovationsstipendium

Kristofer Eriksson, Ida Berts och Zareh Topalian är de första som fått Innovationsstipendiet.

Kristofer Eriksson, Ida Berts och Zareh Topalian är de första som fått Innovationsstipendiet.

Doktoranderna Kristofer Eriksson, Ida Berts och Zareh Topalian, har alla kommit fram till bra idéer med kommersiell potential inom materialforskningen. Nyligen fick de varsitt innovationsstipendium på 10 000 kronor, vid en utdelning på Ångströmlaboratoriet.


Det var första gången innovationsstipendiet delades ut av Innovationsstiftelsen Handelsbanken och ÅMA (Ångström Materials Academy). Stipendiet delas ut till doktorander och examensarbetare vid Ångströmlaboratoriet som kommit fram till forskningsidéer med kommersiell potential, eller har samarbetat med industrin och kommit på bra tillämpningar.
Precis som på Oscarsgalan avslöjades det först vid utdelningen vilka av de nominerade som skulle få stipendiet, så spänningen var stor i Häggsalen på Ångströmlaboratoriet.
Peter Samuelsson, forskningschef vid Outokumpu, och Jörgen Ericsson, bankdirektör för Handelsbanken, läste upp namnen och överlämnade diplom och blombuketter.
- Det här var oväntat, men jättekul! sa Ida Berts som är en av stipendiaterna.

Artificiell gel

Hennes examensarbete ingick i ett större projekt där man ska ta fram en artificiell gel som kan användas vid behandling av näthinneavlossning. Projektet drevs i samarbete mellan materialkemiska institutionen och företaget Advanced Medical Optics.
Efter examensarbetet har Ida Berts fortsatt med forskarutbildning.
- Jag studerar fortfarande samma material, men för andra tillämpningar.
Kristofer Eriksson var också glad över stipendiet, inte minst för att han redan efter ett års doktorandsstudier har kommit fram till en så bra och utvecklingsbar idé.
Han har utvecklat en metod för att snabbt förändra ytan på så kallade ”magnetiska pärlor”. Metoden kan användas inom diagnostik, när man analyserar blodprover. Det är ett effektivt sätt att använda de pyttesmå magnetiska pärlorna för att transportera biomarkörer.
- Nu ska jag gå vidare med grundläggande studier. Jag har ytterligare tre, fyra år på mig att vidareutveckla idén. Det här är verkligen en uppmuntran för mig, säger Kristofer Eriksson.

Stöter bort smuts

Zareh Topalian har forskat kring multifunktionella ytskikt, som stöter bort organiska föroreningar så att ytorna blir självrenande. Han har modifierat ytskiktet så att fetter från huden inte fastnar, vilket gör att fingeravtryck inte syns.
- Materialet kan till exempel användas i kylskåp, vitvaror eller dörrhandtag, sa Zareh Topalian när han tog emot sitt diplom och sin blombukett.
Innovationsstipendiet delas ut en gång per år. Kandidaterna nomineras av sin handledare och sedan utses tre stipendiater av en kommitté med representanter från ABB, Sandvik, Outokumpu och universitetet. Det slutgiltiga beslutet tas av styrelsen för Innovationsstiftelsen.

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin