Uppsala får rikscentrum för brännskadevård

21-9

Bildtext

Landstinget i Uppsala län får genom Akademiska sjukhuset tillstånd att behandla svåra brännskador som rikssjukvård. Det beslutade Rikssjukvårdsnämnden idag.


Tre landsting hade ansökt om att få erbjuda rikssjukvård av brännskador. Efter att ha utvärderat respektive landsting har Rikssjukvårdsnämnden beslutat att ge tillståndet till Landstinget i Uppsala län, genom Akademiska sjukhuset. Det andra tillståndet för rikssjukvård gavs till Landstinget i Östergötland genom Universitetssjukhuset i Linköping.

Rikssjukvårdsnämnden motiverar sitt beslut med att dessa båda sjukhus utifrån ett organisatoriskt och forskningsmässigt perspektiv har de bästa förutsättningarna. Bland annat finns redan ett väl fungerande samarbete mellan Akademiska och Universitetssjukhuset i Linköping.

- Vinnare är i första hand de framtida patienterna och först i andra hand vår enhet, säger professor Bengt Gerdin, professor i intensiv- och brännskadevård vid Uppsala universitet och medicinskt ledningsansvarig för brännskadeverksamheten vid Akademiska sjukhuset.

- Jag är mest glad åt att Rikssjukvårdnämnden och Socialstyrelsen lyckades genomföra en så bra utredning att man kunde fatta ett välunderbyggt beslut. Vägen har varit lång, säger han.

Tidigare har vården av svåra brännskador i Sverige bedrivits på flera håll i landet. 2008 beslutade Rikssjukvårdsnämnden att definiera behandling av svåra brännskador som rikssjukvård. Sådan sjukvård samordnas till högst två platser i landet, med syftet att säkerställa hög vårdkvalitet och ekonomisk effektivitet.

Tillståndet gäller från den 1 januari 2010 till den sista december 2014.

Läs Socialstyrelsens utredning.

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin