Hurra för Linné - och för evolutionen
Linnés födelsedag den 23 maj är startskott för ännu en Linnésommar i Uppsala. Denna gång är temat evolution. Längs Evolutionsstråket kan Uppsalabor och turister upptäcka inte bara Linné utan också Darwin och hans teorier om evolutionen.
I år firas Darwinåret och det kommer att märkas under Linnéfirandet den 23 maj. Redan nu sitter skyltar på temat ”Digga Darwin” uppe runt om i Tropiska växthuset i Botaniska trädgården, till exempel vid de köttätande växterna som Darwin en gång i tiden visade att de verkligen livnärde sig på insekter.
Beröringspunkterna mellan de båda kända vetenskapsmännen är många, menar Lotta Saetre, informatör vid Uppsala linneanska trädgårdar.
- Tanken är att förnya Linnétemat. Vi vill etablera Uppsala som Linnés stad i världen, men vi vill ge Uppsalaborna något nytt. Därför har vi Darwin och evolutionen som tema i år.
Förra året firades Linné i slottsbacken. I år är det passande nog Barockträdgården som blir centrum för firandet.
Evolution och revolution
I Barockträdgården blir det massor av aktiviteter från klockan 12.30. Konstverket Livets Träd av Anette Wixner invigs i Barrskogskvarteret av Konstmuseets chef Elisabeth Fagerstedt, och därefter bjuds det på Vetenskapssalong på en utomhusscen, med titeln Evolution - revolution. Det är en del av projektet "Livets vetenskaper" som pågått under våren, med stöd från Formas, Uppsala kommun och Uppsala universitet.
På scenen står professor Staffan Ulfstrand, tillsammans med en grupp musiker, skådepelerskan Marie Öhrn och Gottsunda Teaters ungdomsteatergrupp.
I Thunbergssalen blir det föredrag med Mattias Klum, känd fotograf och gästlärare vid Uppsala universitet. Sedan föreläser forskare för barn och ungdomar på temat jordens historia, livets historia och livet idag.
Det finns många fler programpunkter, vid sidan av universitetets aktiviteter. Pär Holmgren och Lasse Eriksson leder till exempel en tävling med elmoded och på kvällen blir det filmvisning på uppblåsbar duk vid Linneanum.
Många besökare
Målet är att 10 000 personer ska ta del av firandet den 23 maj. Totalt vill man ha 100 000 besökare under sommarsäsongen, vilket är 75 procent av besökssiffrorna under jubileumsåret 2007. Då ingår alla Linnéminnen i Uppsala, inte bara de som universitetet driver.
I Linnés Hammarby och Linnéträdgården, som drivs av universitetet, började säsongen redan 1 maj. Lotta Saetre hoppas förstås att det ökade intresset för Linné håller i sig.
- Vi hade ett rejält tapp förra året, men kom ändå upp i omkring 35 000 besökare vid Linnés Hammarby och Linnéträdgården. Det är fler besökare än vi hade före jubileet.
Nytt för den här säsongen är Uppsala kommuns satsning, Evolutionsstråket som går från Linnéträdgården till Barockträdgården. Startpunkten är en installation om pelorian, en växt som Linné kallade för ”monster” på grund av dess avvikande utseende.
Sedan fortsätter vandringen längs Linnégatan över ån, till Artediparken, Rosénparken, Domkyrkoplan, Odinslund, Carolina och Botaniska trädgården.
I Botaniska trädgården avslutas promenaden vid en lekplats med en dinosauriepark och en sandlåda där man kan leta efter fossil.
- Längs hela vägen kommer det att finnas informationsurnor och fotspår på marken så att man hittar rätt, säger Lotta Saetre.
Digga Darwin
Även på Evolutionsmuseet kommer Darwin att synas och märkas. Där ska finnas en introduktionstext till Darwin och olika skyltar på museet, på temat ”Digga Darwin”.
En annan nyhet för i år är konstutställningen Face II face som kommer att visas i Linneanum. Det är kommunen som finansierar utställningen, som visar målningar av konstnären Lars Holm och granitskulpturer av konstnären Lars Widenfalk.
Lokalen kommer som vanligt att kunna hyras ut till konferenser och fester, och då ingår själva utställningen i hyran.
- Det är ett roligt och nytt sätt att använda lokalen. Om det här slår väl ut och kommunen är intresserade vill vi gärna fortsätta att visa konst i Linneanum, säger Lotta Saetre.
Linnes födelsedag
Födelsedagen den 23 maj firas i samarbete mellan Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala kommun, Uppsala Tourism och Svenska Linnesällskapet.
Hela programmet: www.linneuppsala.se
Sommarens öppettider
Läs mer om sommarens program på Uppsala linneanska trädgårdar
Annica Hulth