Alzheimers och Parkinson i fokus på unik världskonferens

Fullsatt på världskonferensen om immunoterapi och neurodegenerativa sjukdomar

Fullsatt på världskonferensen om immunoterapi och neurodegenerativa sjukdomar

Schweiz, Kanada, Tyskland, Taiwan, USA, Frankrike, Belgien, Finland, Norge – många nationer finns representerade på den första världskonferensen på temat immunoterapi och neurodegenerativa sjukdomar som nu hålls i Uppsala.


- Att samla forskare och prata fokuserat om Alzheimers och Parkinson är ett nytt koncept som vi nu hoppas kan bli en återkommande tradition, säger arrangören Lars Lannfelt, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet.

Rudbecksalen var fullsatt till sista stolen när konferensen om immunoterapeutiska behandlingsmetoder mot och biomarkörer för sjukdomar som Alzheimers och Parkinson drog igång på torsdagen. 135 forskare från svenska och utländska universitet samt från läkemedelsindustrin hade anmält sig till tvådagarskonferensen som fokuserar på ett expansivt och lovande forskningsfält: immunoterapi mot de proteinaggregat som bildas vid neurodegenerativa sjukdomar.

- I Uppsala har vi tagit fram en antikropp mot lösliga proteinaggregat som bildas vid Alzheimers sjukdom. Det innebär att vi för första gången har ett koncept för behandling av sjukdomen, och testerna ser hittills mycket lovande ut, säger Lars Lannfelt.

Viktigt att industrin är med
Forskning pågår för fullt inom både akademi och industri, det visar alla de forskningspresentationer som hålls av svenska och utländska forskare under konferensen. Fortfarande finns dock problem med exempelvis biverkningar som måste fortsätta att diskuteras anser Lars Lannfelt.

- De mediciner som finns mot Alzheimers sjukdom är inte tillräckligt bra. Här kan vi dela med oss av våra erfarenheter i det jättepussel som denna forskning är. Målet är ju att få fram bättre behandlingar och här kan vi inspirera varandra, säger han.

Att läkemedelsindustrin finns representerad på konferensen, bland annat håller representanter från Elan Pharmaceuticals och F. Hoffman-La Roche i egna föredrag, anser Lars Lannfelt är mycket viktigt.

- Även företagen har ett behov av att öppna upp sig. På universiteten är vi vana vid att vara öppna och att sprida våra resultat och skynda på utvecklingen. Företagen måste också göra det för att inte isoleras, säger han.

Två av de svenska besökarna är forskarna Anna Sjöblom-Hallén och Anders Sandberg från The mucosal immunobiology and vaccine center, MIVAC, vid Göteborgs universitet. De välkomnar idén med en världskonferens.

- Vi jobbar ju samma idéer och funderingar. Att vara här och nätverka med forskarkollegor från resten av Sverige och världen kan ge stor inspiration och kanske fler idéer, säger Anna Sjöblom-Hallén.

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin