Teologin klarar djupare granskning

21-9

Bildtext

Teologin vid Uppsala universitet klarar sig bra i Högskoleverkets fördjupade granskning. Flera av teologiska fakultetens forskarutbildningsämnen anser man däremot vara små och sårbara – men där har fakulteten redan påbörjat ett utvecklingsarbete.


I slutet på förra året beslutade Högskoleverket att genomföra en fördjupad granskning av huvudområdet tros- och livsåskådningsvetenskap – på grundnivå och avancerad nivå. I den nyligen gjorda granskningen konstaterar man att kursplanerna är tydliga både vad gäller progression och fördjupning och att undervisningen tydligt relaterar till kursmålen. Ingen examensrätt ifrågasätts alltså i Uppsala.
Kritiken mot forskarutbildningen kvarstår däremot sedan tidigare. Högskoleverket påtalar att flera av fakultetens forskarutbildningsämnen är små och att miljöerna därför är sårbara.
-    Vi är väl medvetna om problemet och har redan påbörjat ett utvecklingsarbete för att säkerställa, att även de små ämnena kan erbjuda en kreativ utbildningsmiljö, säger dekanus Mikael Stenmark.
Den teologiska fakulteten i Uppsala samverkar bland annat med de religionsvetenskapliga forskarutbildningarna i Lund, Göteborg, Linköping, Karlstad och Umeå, i ett nätverk för utbildning på forskarnivå i religionsvetenskap (Natfur). Ett gemensamt symposium kommer att hållas i oktober i år.
-    Senast i juni 2010 kommer vi att kunna redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att utveckla forskningsmiljöerna, säger Mikael Stenmark.

Reservation i Uppsala

Högskoleverkets kritik riktas också mot de pastoralteologiska kurser som ges vid flera lärosäten, där man bland annat anser att det råder en stor diskrepans mellan pastoralinstitutens beskrivningar och de som ges i universitetets kursplaner.
-    Vi tar naturligtvis allvarligt på den kritiken och kommer efter sommaren att diskutera med de andra lärosätena som erbjuder pastoralteologiska kurser, vilka åtgärder vi ska vidta.

Dekanus Mikael Stenmark konstaterar samtidigt att bedömargruppen inte varit enhällig ifråga om dessa kurser. Två av bedömarna reserverade sig och skriver i rapporten att just besöket vid teologiska institutionen i Uppsala ”… gav snarare vid handen att det både bland studenter och lärare vid fakulteten förs ett kontinuerligt samtal om de speciella förutsättningar och krav som råder för en kurs som ges i samarbete med ett trossamfund och att kurserna håller en hög vetenskaplig kvalitet.”

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin