Choklad gör gott för hjärtpatienter

21-9

Bildtext

Choklad kan sannolikt ha en skyddande effekt för personer som drabbats av hjärtinfarkt. Det visar en studie från Uppsala universitet och Karolinska Institutet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.


I studien ingick drygt 1000 personer i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt under åren 1992-1994. Hjärtpatienterna fick själva rapportera om sin chokladkonsumtion och genomgick en hälsoundersökning. En uppföljning gjordes åtta år senare. Det visade sig att de patienter som överlevt en hjärtinfarkt och åt choklad flera gånger i veckan hade betydligt mindre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom än de som inte åt choklad.

Studien ingår i Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP) som har letts av professorerna Johan Hallqvist och Anders Ahlbom (KI).

Läs engelsk sammanfattning.

För mer information, kontakta Johan Hallqvist på tel: 018-611 22 92 eller johan.hallqvist@pubcare.uu.se.

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin