Choklad gör gott för hjärtpatienter

Bildtext
Choklad kan sannolikt ha en skyddande effekt för personer som drabbats av hjärtinfarkt. Det visar en studie från Uppsala universitet och Karolinska Institutet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.
I studien ingick drygt 1000 personer i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt under åren 1992-1994. Hjärtpatienterna fick själva rapportera om sin chokladkonsumtion och genomgick en hälsoundersökning. En uppföljning gjordes åtta år senare. Det visade sig att de patienter som överlevt en hjärtinfarkt och åt choklad flera gånger i veckan hade betydligt mindre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom än de som inte åt choklad.
Studien ingår i Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP) som har letts av professorerna Johan Hallqvist och Anders Ahlbom (KI).
För mer information, kontakta Johan Hallqvist på tel: 018-611 22 92 eller johan.hallqvist@pubcare.uu.se.
Anneli Waara