Kärt återseende för Tobias Krantz

Under besöket vid Uppsala universitetet passade Tobias Krantz på att besöka statsvetenskapliga institutionen och träffa vännerna från doktorandtiden.

Under besöket vid Uppsala universitetet passade Tobias Krantz på att besöka statsvetenskapliga institutionen och träffa vännerna från doktorandtiden.

När högskole- och forskningsminister Tobias Krantz besökte Uppsala universitet, passade han också på att träffa sina gamla doktorandkompisar och kolleger vid statsvetenskapliga institutionen. Det blev ett kärt återseende.


Tobias Krantz fick sin grundutbildning vid Uppsala universitet, och disputerade 2002 på en avhandling om svensk regiondebatt. Idag återvände han till universitetet som ny högskole- och forskningsminister.
Efter en föreläsning i universitetshuset, på temat ”En svensk högskola i världsklass”, hastade Tobias Krantz vidare till statsvetenskapliga institutionen, där några gamla doktorandkompisar och kolleger hade samlats.
Professor emeritus Leif Lewin och Anders Malmberg, dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten, var också med vid mötet.
Li Bennich Björkman, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap, hälsade välkommen:
- Alla blev så glada när vi hörde att du skulle bli högskole- och forskningsminister. Det är ju en oerhört viktig post, så vi har stora förväntningar på dig.

Höjda forskningsanslag


Tobias Krantz återknöt till sitt föredrag i universitetshuset, och berättade om sin vision om ”den fria akademin” – med grundpelarna kunskapens egenvärde, kvalitet framför kvantitet och akademisk frihet.
Visionen vill regeringen förverkliga bland annat genom höjda forskningsanslag.
- Under 2010 gör vi en historisk satsning på höjda forskningsanslag. Det är en nivåhöjning på fem miljarder kronor, och den största delen går till den fria grundforskningen.
Både i universitetshuset och på statsvetenskapliga institutionen fick Tobias Krantz frågan: Hur går talet om akademisk frihet ihop med de strategiska forskningsanslagen som är styrda från politikerhåll?
- Vi behöver allt – fri grundforskning, tillämpad forskning och strategiska satsningar, svarade Tobias Krantz.
- Om vi ska klara en så ambitiös forskningspolitik behöver vi också stärka forskningens legitimitet hos medborgarna. Vi måste visa att vi gör något åt de stora samhällsfrågorna som till exempel klimatfrågan. I en tid när allt fler blir diabetiker är det rimligt att satsa skattepengar på forskning om diabetes.

Den akademiska vardagen


Av sina forna kolleger fick han frågan vad han har med sig från sin tid vid Uppsala universitet, i sin nya roll som minister.
- Det är att ha vistats i den akademiska vardagen. När jag kommer ut som minister träffar jag många rektorer och andra på den nivån. Det är viktigt att veta att det också finns en annan sida av verkligheten. Det perspektivet har jag med mig som politiker.
Efter mötet var Tobias Krantz mycket nöjd med att ha fått diskutera med sina gamla kolleger.
- Det var otroligt roligt. Från min tid i Uppsala minns jag särskilt det högre seminariet i statsvetenskap. Det fria och kreativa meningsutbytet där är något jag kan sakna som politiker.

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin