Ban Ki-moon talade för fullsatt aula
- Jag är glad att vara i Sverige! Med denna publikfriande mening på svenska, öppnade FNs åttonde generalsekreterare Ban Ki-moon sin föreläsning vid Uppsala universitet på torsdagseftermiddagen. Publiken i den fullsatta universitetsaulan svarade med en spontan applåd och Ban Ki-moon fortsatte med ett ”tack!” för det varma mottagande han fått vid sitt blixtbesök här.
Minuterna innan föreläsningen hade Ban Ki-moon lagt en krans vid Dag Hammarskjölds grav och återkom också flera gånger till sin svenske föregångare i sitt tal.
- Dag Hammarskjöld var med och lade grunden för FNs uppdrag och jag arbetar vidare i hans anda med att försvara de försvarslösa och ge röst till dem som ingen röst har, sa Ban Ki-moon.
Sedan övergick han snabbt till att tala om de stora utmaningar som dagens FN står inför.
- Världen erfar nu ett antal kriser slag i slag. Klimathot, finanskris, influensapandemi, säkerhets- och hungerkatastrofer – allt kommer samtidigt. Detta kräver kreativa lösningar och stöd från samtliga medlemsstater.
Ban Ki-moon har fått kritik för att FN, under hans ledning, hörs för lite på världsarenan och han vädjade nu om Sveriges och övriga medlemsstaters stöd.
- Om det någon gång krävts kollektiv aktion så är det nu. Det är därför jag är här.
Inte minst i klimatfrågan behövs nu ett genombrott, fortsatte Ban Ki-moon, och citerade statsminister Fredrik Reinfeldts beskrivning av världen som en sjuk kropp med stigande feber.
- Vi kanske inte har mer än tio år på oss innan hela vår överlevnad står på spel.
När det gäller finanskrisen påminde Ban Ki-moon om hur den påverkar de verkligt fattigas situation.
- Även om marknadsekonomin reser sig igen får vi nu rapporter som säger att ytterligare 100 miljoner människor kommer att hamna under fattigdomsstrecket i år.
För att förhindra att medlemsstaterna står lika oförberedda inför eventuella kommande finanskriser ska FNs kontor runt om i världen nu samla data för att skapa ett slags första varningssystem.
Ban Ki-moon tackade för Sveriges bidrag till FNs fredsbevarande styrkor och poängterade även Sveriges roll som föregångsland när det gäller kvinnors rättigheter.
- Jag har försökt göra min del och under min tid som generalsekretare har kvinnors representation inom FN-administrationen ökat med 40 procent, konstaterade en märkbart nöjd generalsekreterare.
Efter mer än ett halvsekel ska nu FN-skrapan i New York genomgå en totalrenovering och i december flyttar generalsekreteraren ut ur den slitna byggnaden.
- Vår ambition är att skapa en ny byggnad som symboliserar förnyelsen av FN som en modern, resultatinriktad organisation.
Ban Ki-moon avslutade med att berätta om sin uppväxt i Sydkorea och att FN-flaggan kommit att betyda framtiden för honom redan i unga år.
- Mitt hopp idag är att skapa global solidaritet så att alla folk kan få uppleva välstånd, demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs talet.
Annbritt Ryman