Japansk-svensk konferens om ett åldrande samhälle

Bildtext
Över hela världen ökar medellivslängden samtidigt som allt färre barn föds. Den förändrade åldersstrukturen leder till flera viktiga utmaningar för forskarna. Den 7-9 oktober möts forskare från Japan och Sverige för att diskutera ämnet vid Tokyo universitet.
Man räknar med 500 besökare vid konferensen, som finansieras med medel från de svenska forskningsstiftelserna Vinnova, Vårdalstiftelsen och FAS. Välkomsttalare är Uppsala universitets rektor Anders Hallberg, Tokyo universitets rektor Junichi Hamada och svenska ambassadören Stefan Noreén.
- Denna angelägna konferens är bland annat ett led i Uppsala universitets ambition att öka samarbetet med Tokyo universitet, säger rektor Anders Hallberg.
Stort forskningsämne i Japan
På programmet står föreläsningar och paneldiskussioner inom ett brett spann – från ekonomi till medicin och teknik - på temat ”Utmaningar och möjligheter i ett åldrande samhälle”.
- Det här är ett jättestort forskningsämne inte minst i Japan. Över hela världen blir befolkningen allt äldre och Japan kände tidigt av detta. Det föds allt färre barn samtidigt som hälsoläget förbättras och många gamla över 80 år lever kvar. Här i Sverige kommer vi att börja känna av fenomenet efter år 2015, säger Lars Magnusson.
Han är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och en av arrangörerna bakom konferensen. Idén kläcktes vid ett möte med ledningen vid Tokyo universitet förra året, där Uppsala universitet deltog tillsammans med flera andra svenska universitet.
Ökat samarbete
Vid konferensen medverkar även forskare från Lunds universitet, Karolinska Institutet, Chalmers universitet, Örebro universitet, Luleå tekniska högskola, Hälsohögskolan i Jönköping och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).
- Det här är ett bra sätt att öka samarbetet mellan Sverige och Japan, säger Lars Magnusson.
Han kommer själv att delta i en paneldiskussion om inriktningen på de sociala systemen i ett åldrande samhälle.
Från Uppsala universitet deltar också Sofia Murhem, forskare i ekonomisk historia, som ska prata om finansiering och styrning av svensk äldrevård. Lars Larsson, professor i klinisk neurofysiologi, föreläser om åldersrelaterade förändringar i skelett och muskler. Lars Lannfelt, professor i molekylär geriatrik, presenterar den senaste forskningen kring behandling av Alzheimers sjukdom.
Robotar i äldreomsorgen
Den åldrande befolkningen leder också till nya utmaningar inom näringsforskningen, vilket Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, ska ta upp i sin föreläsning.
- Det ställer enorma krav på hela samhället när allt färre ska försörja allt fler. Det gäller allt från samhällsekonomi till transporter och sjukvård. I Japan finns också forskning om olika tekniska lösningar, till exempel robotar som kan användas i äldreomsorgen, säger Lars Magnusson.
Tanken bakom konferensen är dels att stärka forskningssamarbetet med Japan i stort, och dels att det ska leda till nya forskningsprojekt inom åldrandeforskningen.
- Det här är lite av ett pilotprojekt. Vi hoppas kunna bygga vidare på samarbetet med Japan framöver. Till den här konferensen har vi samlat våra mest namnkunniga forskare. Sedan kommer vi att dra in även doktorander och yngre forskare i samarbetet, säger Lars Magnusson.
Annica Hulth