Nobelpriset i medicin för upptäckt av telomerer

Bildtext
Nobelpriset i medicin går till upptäckten av hur kromosomer skyddas av telomerer och enzymet telomeras. Tre forskare, Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak får dela på priset.
De tre forskarna får priset för att ha löst en av biologins stora gåtor: hur kromosomerna kan kopieras vid celldelning och hur de skyddas mot nedbrytning. De har visat att förklaringen finns i kromosomernas ändar, telomererna, och i enzymet telomeras. Enzymet är aktivt i växande celler, t ex stamceller, men avstängt i alla andra celler. Med avstängt enzym blir kromosomernas telomerer lite kortare för varje delning, vilket slutligen leder till att cellen dör. Vid cancer aktiveras enzymet vilket leder till att cellen inte bryts ner utan fortsätter dela sig ohämmat.
- Det var ett väntat och mycket välförtjänt pris för en mycket viktig upptäckt som förklarar viktiga mekanismer om hur celler lever och åldras, säger Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik.
Blackburn och Szostak upptäckte att den unika DNA-sekvens som finns i telomererna hindrar kromosomerna från att brytas ner. Greider och Blackburn identifierade sedan det enzym, telomeras, som tillverkar telomer-DNA.
Professor Jack W Szostak var Linnéföreläsare vid Uppsala universitet 2006. Han föreläste då om framgångsrika experiment för att framställa levande celler utifrån konstgjorda gener och syntetiska membranblåsor i syfte att ta fram ett modellsystem för hur den första cellen kan ha bildats.
Läs mer om pristagarna på Nobelstiftelsens webbplats.
Anneli Waara