Studenter samarbetar över gränserna på lasarettet i Enköping
Patienten i fokus, ett stort eget ansvar och samarbete över utbildningsgränserna. Uppsala universitets läkar-, sjuksköterske- och sjukgymnaststudenter tränar nu på att arbeta i skarpt läge på lasarettet i Enköping.
Egentligen ser den ortopediska avdelningen på lasarettet i Enköping ut som vilken avdelning som helst på ett sjukhus – en ljus, lång korridor med patienter i sina rum och cirkulerande vårdpersonal i landstingskläder. Men det är inte vilken sjukhusavdelning som helst utan landstinget i Uppsala läns nyinvigda kliniska utbildningsavdelning, KUA. Det är en avdelning där det förutom landstingsanställd vårdpersonal finns studenter från Uppsala universitets läkar-, sjuksköterske- och sjukgymnastprogram och arbetsterapeutstudenter från Örebro universitet.
Samarbete i skarpt läge
- Förr utbildade vi de olika yrkeskategorierna i olika stuprör. När de sedan kom till sjukhuset sa vi: samarbeta! Här får studenterna samarbeta redan under utbildningen och det är viktigt eftersom det faktiskt är så att delarna gör helheten, sa Kjell Jönsson, sjukhuschef på lasarettet i Enköping, när han klippte det obligatoriska blå-gula bandet vid den fullsatta invigningsceremonin.
Han syftar på det speciella med en så kallad KUA – alltså att studenter under utbildning samarbetar utifrån olika yrkesperspektiv med patienten i centrum i en realistisk vårdmiljö. För att besöket på KUA ska ge så mycket som möjligt för studenterna placeras de där i två veckor i slutet av utbildningen – läkarna under termin 7, sjuksköterskorna under termin 5 och sjukgymnasterna under termin 4.
- Det är jättebra att jobba i sådana här arbetslag. Tack vare att alla studentkategorier är med får man inblick i hela kedjan av de vårdinsatser patienten behöver. Alltså vad som ska ske och i vilken ordning det bör ske för att det ska bli bäst för patienten, säger Johanna Hardselius, sjukgymnaststudent på termin 4.
- Man är en del laget. Och när man samarbetar och får man förståelse för de andra yrkesgrupperna. Det är en ögonöppnare, säger Malin Ekström, arbetsterapeutstudent på termin 5 på Örebro universitet.
Förutom studentsamarbetet över yrkesgränserna ska en KUA utmärkas av ett särskilt pedagogiskt synsätt. Handledarna, alltså vårdpersonalen på avdelningen, ska handleda med ”händerna på ryggen” och ha ett frågande perspektiv. Studenterna ska självständigt utföra sina yrkesspecifika arbetsuppgifter samtidigt som de samarbetar med studenter från andra utbildningar i vårdlaget som delar på ansvaret för patienternas omvårdnad.
- Det är lätt att studenter står och stryker efter väggen när det är dags för ronden. Men vi skickar fram dem och låter dem ta besluten om vad som ska göras. Vi har stora ögon och stora öron men inga händer i handledarsituationen, säger Kai Stenseth som är ortoped och handledare på KUA.
”Man växer med ansvaret”
Att arbetet är upplagt på det sättet verkar falla studenterna i smaken.
- I vanliga fall brukar handledarna vara väldigt aktiva runt patienten och då finns det risk att man backar som student. Här är handledarna mer hands-off och det är skönt. För man har ju själv kunskapen och här får man verkligen växa med ansvaret. Jag tror alla vinner på det här sättet att handleda, säger Andreas Danielsson, sjuksköterskestudent på termin 5, Uppsala universitet.
Kliniska utbildningsavdelningar finns på flera orter i landet som Malmö, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund, Örebro och Stockholm. Att lanstinget i Uppsala län nu har en egen KUA i Enköping känns väldigt bra, anser man på Uppsala universitets grundutbildningskommitté för medicinska fakulteten, GRUNK, som varit med i initieringen av avdelningen.
- Det här handlar om teambuilding och det har studenterna efterfrågat länge. Så det är så roligt att nu kunna erbjuda våra läkar-, sjuksköterske- och sjukgymnaststudenter det, säger Britt-Marie Jacobsson utbildningsledare och sekreterare i GRUNK.
Läs mer om KUA på landstinget i Uppsala läns webbplats