Regional satsning på effektivare vatten- och avloppssystem
Nu ska forskningen och utbildningen inom vatten och avlopp (VA) stärkas genom bildandet av ett VA-kluster i Mälardalen. – Det ger unika möjligheter till en kraftsamling inom VA-området, säger professor Bengt Carlsson vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet.
Bengt Carlsson är ordförande för klustergruppen, som samlar kompetens från VA-organisationer i Mälardalen, forskningsinstitut och högskolor. De ska arbeta för att effektivisera hela avloppsreningsprocessen. Viktiga frågor är energieffektivisering, ökat resursutnyttjande och en hållbar återföring av växtnäring till åkermark.
- Flera reningsverk i regionen kommer att delta i samarbetet, vilket gör att forskningsresultat snabbt kan omsättas i verkligheten, säger Bengt Carlsson.
VA-klustret kommer också att samverka inom utbildningsfrågor. Målsättningen är att ta fram VA-utbildningar i toppklass och lyfta fram VA som ett viktigt och intressant ämne med många samhälls- och miljötillämpningar.
Kurspaket på gång
Lärare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) håller just nu på att ta fram en nytt kurspaket inom VA, ”Uthålliga vatten- och avloppssystem”. Kurspaketet ges för civilingenjörsprogrammet i Miljö- och vattenteknik.
- I detta arbete kommer den nya klusterbildningen att spela en viktig roll, säger programrådsordförande Conny Larsson vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
Vid Uppsala universitet ges VA-kurser både för studenter och för personal vid reningsverk. Bakom utbildningen står avdelningen för systemteknik vid institutionen för informationsteknologi.
- Många av studenterna som examinerats från miljö- och vattenteknikprogrammet jobbar med VA-frågor, antingen vid kommunala avloppsreningsverk, dricksvattenverk och konsultfirmor eller inom forskningen. Vi får ofta positiv respons från avnämare inom VA för kompetensen hos våra studenter i miljö- och vattenteknik, berättar Bengt Carlsson.
Flera lärosäten deltar
Avdelningen för systemteknik har varit aktiva inom VA-forskningen sedan 1991, bland annat i forskningsprogrammet Urban Water och i ett projekt inom EU:s sjätte ramprogram. De samarbetar med reningsverk, konsultfirmor, andra universitet i Sverige samt internationella forskare.
I det nya VA-klustret ingår forskare från KTH, Lunds tekniska högskola, Mälardalens högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet. Även IVL Svenska miljöinstitutet och ett antal kommunala VA-organisationer i regionen ingår i klustret. Kärnverksamheten finansieras av Svenskt vatten utveckling.
Uppsala vatten och Avfall AB deltar i det nya klustret och kommer att erbjuda examensarbeten för studenter.
Annica Hulth