Debatt om energi och framtida vägval
Det finns inga enkla svar på frågan om vad som är ”rätt” väg att gå när det gäller framtidens energiförsörjning. Under paneldebatten på Ångströmlaboratoriet på onsdagskvällen diskuterades energifrågan ur många olika perspektiv.
Paneldebatten, dit allmänheten var inbjuden, var en del av det energisymposium som ägde rum denna vecka vid Uppsala universitet. Moderator var Kristina Edström, professor i oorganisk kemi, och i panelen satt Lennart Billfalk från Vattenfall, Mathias Gustavsson från Naturskyddsföreningen, Petter Rönnborg från Handelshögskolan i Göteborg samt Harald Rikheim från norska Statkraft.
Enligt Vattenfalls Lennart Billfalk kommer utvecklingen att styras av de drivkrafter samhället tycker är viktigast. Energibolagen kommer att anpassa sig efter de beslut som fattas.
- Vi föredrar inget framför något annat, som många tror, utan vi har en rationell syn. Säger samhället nej till något anpassar vi oss efter det, sa han.
Att satsa på alternativ till fossila bränslen handlar inte bara om klimatfrågan, utan lika mycket om att bli oberoende och klara sin egen energiförsörjning, menade han. Han trodde också att de som förutspår ökad energianvändning i framtiden kommer att få rätt. Effektiviseringar kommer inte att kunna kompensera för det ökade behovet orsakad av den positiva utvecklingen i Asien. Varje land eller världsdel kommer att välja den energiform som är mest kostnadseffektiv för dem, menade han.
Petter Rönnborg påpekade att det går att tänka sig en annan väg än det system som finns idag, där energi produceras storsakligt och sedan transporteras långt. Ett nytt system där vi alla är producenter eller konsumenter av energi vid olika tidpunkter och där det inte är kWh som säljs, utan ”eltjänster” av olika slag. Men det kräver tekniska och politiska styrmedel och att man vågar utmana rådande föreställningar om hur det ska fungera. Mathias Gustavsson från Naturskyddsföreningen efterlyste starkare ägarstyrning i de statliga energibolagen.
- De skulle kunna gå före och driva på utvecklingen om det fanns en stark vilja att åstadkomma något, sa han.
Han betonade att transporterna är centrala i dagens system och påminde om den enorma tekniska utveckling som skett de senaste 40 åren. Målen fram till 2050 är därför svåra att sätta, utvecklingen är mycket svår att förutse.
- Men naturresurserna kan utnyttjas mycket bättre än idag, där finns mycket att göra. Vi måste också se klimatfrågan tillsammans med milleniemålet att bekämpa fattigdomen.
Statkrafts Harald Rikheim berättade om Norges ambition att lämna oljeberoendet och påpekade att man följer utvecklingen i Sverige med stort intresse. Publiken ställde frågor om energieffektivisering och vad som är rationellt, vilket ledde till en diskussion om svårigheterna att göra realistiska beräkningar. Är det bättre att satsa på vindkraft i södra Sverige, där den behövs, eller i norra varifrån det redan idag finns fungerande transportsystem söderut?
Det vetenskapliga symposiet fortsatte under torsdagen med en rad föredrag.
Anneli Waara