95 miljoner kronor medicinsk forskning

21-9

Bildtext

46 forskare inom vetenskapsområdet medicin och farmaci vid Uppsala universitet får dela på omkring 95 miljoner kronor i forskningsanslag enligt beslut från Vetenskapsrådet nyligen. Ytterligare fyra forskningsbidrag går till Uppsalaforskare för att utveckla alternativa metoder till djurförsök.


En av alla forskare på området är Per Artursson, professor i läkemedelsformulering. Han har fått  2,6 miljoner kronor i treårigt anslag för forskning kring alternativa metoder till djurförsök – läkemedelsinteraktioner - enligt 3 R-principen.
Dessutom har han beviljats ett forskningsanslag på 2,1 miljoner kr för att studera transportmekanismer för medicin som intas oralt, dvs sväljs.
-    Jätteroligt, och skönt att anslaget för den tillämpade forskningen enligt 3R principen också är treårigt. Ansvaret för den forskningen har tidigare legat på olika håll, men är nu på Vetenskapsrådet, kommenterar Per Artursson.
Han och hans forskargrupp har lång erfarenhet av att studera och utveckla alternativa metoder till djurförsök enligt 3 R-principen, som står för Replacement (ersättning), Refinement (förfining) och Reduction (minskning) – och som är något som ska genomsyra all forskning som sker med djurförsök.
-    Vi har länge sysslat med sådan forskning, även i viss motvind, och utvecklat olika metoder som idag har fått stor spridning inom forskarvärlden. Vi har tidigare studerat hur ett läkemedel absorberas i kroppen och nu har vi fokuserat på hur läkemedel omsätts i levern och skapat en datamodell av en levercell, att använda i vår forskning. Målet är att kunna hoppa över försök på mus och råtta och gå direkt till människan, säger Per Artursson.

Det andra projektet som han fått pengar för är mer grundforskning och där handlar det om att kartlägga läkemedelsinteraktioner i provröret, samt förutse och förklara vissa biverkningar av läkemedel.

Fler forskare

En annan forskare vid Uppsala universitet som fått ett stort forskningsbidrag enligt 3R-principen är Anna Orlova, forskare vid institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi. Hon har fått ett treårigt stöd på 2,7 miljoner kr från Vetenskapsrådet för ”Framtagning av en provrörsmetod för att studera lever- och njurupptag av reagens för molekylär målsökning med radionuklider”.

Några andra Uppsalaforskare av de 46 som beviljats forskningsbidrag i den stora årliga utlysningen på medicinområdet är Dan Andersson,  som fått 3,9 miljoner kr för att studera antibiotikaresistens, Bo Nilsson, som fått 4,8 miljoner kr för projektet ”Adverse cascade system activation and blood cell cross-talk in cell theraphies” och Agneta Siegbahn, som fått 4,2 miljoner kr för projektet ”The interplay between coagulation and inflammation, Studies on tissue factor regulation, signalling pathways and patients with coronary artery disease."

Se hela listan hos Vetenskapsrådet

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin