Full pott för pilotprojekt för jämställdhet

Bildtext
Uppsala universitet får nära 1,4 miljoner kr i statsanslag av Delegationen för jämställdhet i högskolan för att kunna utveckla två jämställdhetsprojekt. Det ena är att färdigställa och testa ett antal jämställdhetsindikatorer som tagits fram vid universitetet, det andra är att utveckla ett jämställdhetsperspektiv i handledarutbildningarna.
- Det känns jätteroligt! Vi har fått båda våra ansökningar beviljade, säger Annika Lindé, chef för enheten för lika villkor, vid personalavdelningen.
Projektet ”Implementering och utvärdering av jämställdhetsindikator” har fått 820 000 kr och projektet ”Jämställdhetsperspektiv i handledarutbildningen för universitetslärare” har fått 560 000 kr.
Det beskedet kom idag från Delegationen för jämställdhet i högskolan vid en pressträff i närvaro av högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. 14 lärosäten samt Sveriges förenade studentkårer får dela på 25 miljoner kronor. Totalt inkom 73 ansökningar för olika projekt – 19 beviljades.
- I många fall har det varit de lärosäten som ligger i framkant i arbetet för jämställdhet som har premierats. Om dessa lärosäten ges goda möjligheter att vidareutveckla fungerande förhållningssätt och konkreta metoder, tror vi att de kan bli draglok för jämställdheten inom akademin i övrigt, säger delegationens ordförande Pia Sandvik Wiklund.
Verktyg för självvärdering
Det projekt vid Uppsala universitet som fått mest pengar har som syfte att utforma ett verktyg för självvärdering. Universitetet ska utarbeta ett webbaserat jämställdhetsindex, bestående av sju olika nyckeltal – så kallade jämställdhetsindikatorer.
- Sådana indikatorer är ett efterfrågat verktyg i universitetets arbete med att utforma jämställdhetsplaner. Ett jämställdhetsindex gör det också möjligt att följa jämställdhetsarbetet på längre sikt. Det här är ett pionjärarbete som också andra lärosäten kan vara intresserade av, säger Annika Lindé.
I första hand handlar det om att anställa en person för att utveckla, färdigställa, testa och implementera jämställdhetsindikatorerna.
- Arbetet med att utveckla indikatorerna visade sig vara mycket mer komplicerat än vad vi trott. Allt underlag bygger på de siffror som finns framtagna vid Uppsala universitet - ett omfattande material. Allt måste vara kvalitetssäkrat innan det sjösätts någon gång under 2010.
Rött eller grönt ljus
Jämställdhetsindikatorerna ska vara en värdemätare på hur väl vi lyckas med jämställdhetsinsatserna inom universitetet. Indikatorerna ersätter inte kvalitativa analyser och är i sig inte entydigt korrelerade till jämställdhet. Därför kommer det alltid att behövas uppföljning i form av kvalitativa analyser, i de fall där indikatorerna tyder på brister.
- Men det ska vara lätt för institutionerna att få en uppfattning om hur de ligger till – med grönt, gult eller rött ljus. Och vid rött ljus är det förstås angeläget med en djupare analys, menar Annika Lindé.
Denna sammanställning ska också vara nåbar för alla, studenter såväl som anställda.
Jämställdhet i handledarutbildningen
Det andra projektet som Uppsala universitet fått pengar för är, att utveckla ett jämställdhetsperspektiv i handledarutbildningar för universitetslärare. Det projektet ansvarar avdelningen för universitetspedagogisk utveckling för.
Enkätundersökningar har visat att kvinnliga doktorander i högre utsträckning än manliga doktorander upplever stress i sin forskarutbildning. Genom att integrera jämställdhetsperspektiv i befintliga handledarutbildningar och vidareutveckla genus- och jämställdhetsfrågor i handledarsammanhang, så vill man arbeta för att öka kvinnors möjligheter till karriär och utveckling inom akademin.
Projektet syftar konkret till att producera och sprida ett undervisningsmaterial om jämställdhetsperspektiv på handledarfrågor, och för det behöver man projektanställa en person på halvtid.
Gunilla Sthyr