Examination och inlärning i fokus för pedagogiskt pris
Ökad kvalité i utbildningen och hjälp till studenternas inlärning – det är målet för adjunkterna Maria Swartling, Emma Lundkvist och Ann-Marie Falk, vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap. Nu har de belönats med 2009 års pedagogiska pris i området medicin och farmaci vid Uppsala universitet.
Arbetet, som lett fram till att Maria, Emma och Ann-Marie nu fått det pedagogiska priset, startade för två år sedan. Det var då som de, i linje med ett rektorsbeslut från 2007, började ta fram betygskriterier som är tydligt kopplade till kursmålen på ett antal kurser vid farmaceutiska fakulteten. Kortfattat beskrivet handlar det om ett nytt sätt att examinera och där man frångår det klassiska poängräknandet. Istället ska studenter bedömas efter i vilken grad de uppfyller de mål som finns uppsatta för kursen eller programmet. Rättningen sker alltså istället gentemot de kriterier för godkänt och väl godkänt som finns kopplade till varje kursmål.
- Istället för att räkna poäng så tittar vi alltså på betygskriterierna när vi rättar en tenta. Vi ställer oss frågan om studenten i sitt svar ska få underkänt, godkänt eller väl godkänt i relation till kursmålen, säger Emma Lundkvist.
En kurs där man från och med höstterminen 2009 kör i skarpt läge med betygskriterier är fördjupad farmakoterapi, en fristående och valbar kurs på avancerad nivå inom apotekar- och receptarieprogrammet.
- Fördelen att jobba på det här sättet är att man verkligen examinerar alla mål. Tidigare, när det krävdes 60 procent av poängen, så har studenten kunnat hoppa över vissa kursmål och ändå blivit godkänd, säger Emma Lundkvist.
Det nya sättet att arbeta ger fördelar för och ökade möjligheter till andra typer av examinationer än skriftliga tentor. På magisterprogrammet i klinisk farmaci, där man också startat arbete med betygskriterier, förekommer muntliga examinationer och så kallade fallinlämningar om mötet med patienter och deras läkemedelsbehandling. Dessa är svåra att bedöma på annat sätt än med kriterier.
- Vi har en muntlig examination där studenten ska prata med en person som spelar patient. Där är det utan kriterier svårt att bestämma om samtalet är godkänt, väl godkänt eller underkänt. Men med betygskriterierna i handen kan bedömaren lyssna av samtalet och i ett formulär kryssa för hur studenten uppfyller målen under det pågående samtalet med patienten, säger Maria Swartling.
Poängräkning ett trubbigt redskap
Förutom på magisterprogrammet i klinisk farmaci och kursen fördjupad farmakoterapi jobbar de tre adjunkterna nu med målbaserade betygskriterier på ytterligare fyra kurser inom ämnet farmakoterapi varav två är på grundnivå för alla studenter inom apotekar- och receptarieprogrammen. Förutom de tre pristagarna, som drivit arbetet, har ytterligare fyra lärare vid institutionen ingått i det lärarlag som utfört förändringsarbetet – nämligen Annika Hipeli, Jonna Olsson, Lena Klarén och Matts Balgård. Och det kan vara bra att ha några kollegor att bolla idéer med när man startar arbetet med betygskriterier.
- Ska man göra betygskriterier krävs det att kursmålen är tillräckligt konkreta och mätbara. Vi insåg ganska snart att om man ska arbeta med betygskriterier kopplat till målen så måste man även sätta sig ner och göra om eller konkretisera målen, säger Maria Swartling.
Men trots att det alltså är tidskrävande att ta fram betygskriterier, omarbeta mål och utvärdera gjorda insatser hoppas Maria, Emma och Ann-Marie att få med fler lärarkollegor i arbetet.
- Vi försöker förmedla känslan att när man väl börjat rätta och examinera utefter kriterier känns rättning med poäng som ett väldigt trubbigt redskap, säger Ann-Marie Falk.
För att sprida kunskap och inspiration har pristagarna deltagit på universitetets pedagogiska konferens och en kurs i pedagogiskt ledarskap för studierektorer på universitetet samt presenterat arbetssättet på den egna fakultetens grundutbildningsdagar.
Plugghjälp till studenterna
- Den största fördelen med kriterierna är att man täcker av alla kursmål på ett säkert sätt. Vi har ju sett att en student kunde få godkänt på poäng trots att han eller hon missat i små men viktiga kursmål – som njurfunktion och labbvärden. Små detaljer som lätt kan glömmas bort men som är viktiga delar av kursen. Med kriterierna godkänner vi förhoppningsvis rätt studenter, säger Ann-Marie Falk.
Den stora utmaningen framöver är att få med studenterna på tåget. Våren 2010 ska det utvärderas hur studenterna på magisterprogrammet i klinisk farmaci upplevt kriterierna och hur de använt dem i sin egen inlärning. Ett viktigt syfte med hela arbetet är att tydliggöra för studenterna vad som förväntas av dem.
- Studenterna är vana vid poäng och kan tycka att det är tryggare att bli underkänd med fyra poäng än att bli underkänd på ett av kursmålen. Men blir det här etablerat så kommer det också att bli en enorm fördel för studenterna. Studenten kan använda sig av kursplanen när han eller hon pluggar och sedan säga att de här målen ingår och jag är godkänd på vart och ett av dem, säger Emma Lundkvist.
- Examinationen styr hur studenterna lär sig och jag tror att vi tidigare har fokuserat för lite på examinationen. Om vi gör bra kriterier så kan studenterna faktiskt använda sig av dem när de pluggar, säger Maria Swartling.