46 miljoner till Uppsalas cancerforskning 2010

21-9

Bildtext

Skapandet av virus i människans tjänst mot cancer är ett av många forskningsprojekt vid Uppsala universitet som får stöd när Cancerfonden fördelar anslag för 2010. Totalt får Uppsala universitet nära 46 miljoner till cancerforskningen.


Totalt 63 forskare vid Uppsala universitet – 29 kvinnor och 34 män – får ta emot anslag från Cancerfonden under nästa år.

– Tack vare testamenten och gåvor från privatpersoner och företag kan vi under 2010 dela ut 375 miljoner kronor till svensk cancerforskning, vilket är mer än någonsin. Forskningsmedlen går till de allra bästa projekten i Sverige och det är både roligt och stimulerande att se att vi har så hög kompetens bland forskarna inom området, säger Bengt Westermark, professor vid institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd i ett pressmeddelande.

Virus i människans tjänst mot cancer
Nära 46 av miljonerna går alltså till Uppsala universitet och ett av de största anslagen till vetenskapsområdet för medicin och farmaci under 2010 går till Göran Akusjärvi, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi. Anslaget är nära 1,8 miljoner kronor under 2010 med rekommendation om samma anslag även under 2011 och 2012 och forskningsprojektet handlar om virusvektorer som behandlingsverktyg vid cancer. Med virusvektor menas en teknik där virus används för att överföra DNA till en mottagarcell.

– Det här är en förlängning av ett projekt som vi fått stöd för från Cancerfonden även föregående treårsperiod. Det är ett mycket gott tecken att de vill fortsätta stödja vår verksamhet och det är viktigt för att vi ska kunna förverkliga vårt mål att skapa en ny typ av virusvektorer med en selektiv förmåga att avdöda cancerceller, säger Göran Akusjärvi.

Under årmiljonernas lopp har virus utvecklat en arsenal av mekanismer för att effektivt ta sig in i celler. Av just den anledningen är virus mycket intressanta när det gäller forskning kring behandling av cancer.

– Vi omskapar virus genom att ta bort deras negativa egenskaper och försöker att behålla de positiva. Det innebär att vi skapar virus i människans tjänst som vi kan styra likt målsökande missiler till de celler vi vill att de ska ta sig till, säger Göran Akusjärvi.

Målet är ny behandlingsform
Men virus kommer inte tomhänta till cellerna eftersom forskarna laddar virusvektorerna med en viss sorts gener. Generna tas upp av cellen som börjar producera små molekyler, så kallade små RNA, som angriper de sjuka gener som cellen bär på.

– Det är vår målsättning – att testa små RNA-molekyler som möjliga läkemedel mot cancer. Molekylerna kan riktas mot specifika sjukdomsgener, i vårt fall cancergener. Sedan försöker vi att slå ut de celler som bär på de sjukdomsalstrande generna selektivt, säger Göran Akusjärvi.

Forskargruppen är inriktad på cancergener bakom en sorts leukemi och en sorts prostatacancer. Forskningen sker i dagsläget med cellinjer in vitro, alltså inte kliniskt på patienter. Men målsättningen är att förfina metoden så att den kan testas kliniskt och leda fram till en behandlingsmetod för specifika cancertumörer.

– Det är en tidsfråga innan det sker. Om allt går enligt planerna för oss kan detta vara en realistisk behandlingsform om fem till tio år, säger Göran Akusjärvi.

 

Läs om fler projekt som beviljats anslag på Cancerfondens webbplats


Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin