Genusmärkning inom humaniora och samhällsvetenskap under utredning

Bildtext
För ett år sedan beslöt områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap att utreda om och i så fall hur en s.k. genusmärkning skulle kunna genomföras inom vetenskapsområdet. En arbetsgrupp tillsattes med företrädare för vetenskapsområdets fem fakulteter (teologiska, juridiska, historisk-filosofiska, språkvetenskapliga och samhällsvetenskapliga) samt studenter, doktorand och facklig företrädare.
- Vi har inte en jämställd situation vad gäller professorer och chefer inom universitetet idag och för att förändra detta behövs ett aktivt jämställdhetsarbete. Vi hoppas och tror att en öppen process och diskussion kring jämställdhets- och genusfrågor kan bidra till att vi kommer fram till hur vi gemensamt ska komma närmare målet, säger Margaretha Fahlgren, vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap.
I början av september 2009 överlämnade arbetsgruppen sin utredning till områdesnämnden där de framför allt tittat på genusmärkning i förhållande till utbildning och arbetsmiljöfrågor. Arbetsgruppen föreslog:
1. att områdesnämnden borde tillsätta en mer djupgående utredning i syfte att komma med ett färdigt förslag. Arbetsgruppen pekade på ett antal frågor som måste belysas ytterligare, bland annat utifrån exempel hämtade från en rapport om den genuscertifiering som framtagits vid Lunds universitet.
2. att områdesnämnden innan tillsättning av en sådan utredning remitterar förslaget till fakultetsnämnder och institutioner inom vetenskapsområdet.
Vid områdesnämndens sammanträde den 14 oktober remitterades förslaget till fakultetsnämnderna för yttrande senast den 15 januari i år.
Avsikten är att områdesnämnden den 11 februari, med stöd av fakultetsnämndernas yttranden, ska ta ställning till om nämnden ska gå vidare med en fördjupad utredning eller inte.
Läs hela förslaget och remissyttranden på vetenskapsområdets webbplats.
Anneli Waara