Kursmentorer minskar avståndet till arbetslivet
Att använda sig av mentorer för att få en närmare koppling mellan studietid och arbetsliv har blivit allt populärare inom universitetsutbildningarna. På farmaceututbildningen har studentkåren tagit initiativ till att utveckla sin mentorsverksamhet till att omfatta så kallade kursmentorer.
Farmaceutiska studentkåren har bedrivit mentorsverksamhet sedan 2004 och har många erfarna mentorer på framträdande poster inom yrket. Kåren har anordnat föreläsningar, studiebesök och luncher med syfte att skapa en närmare koppling mellan utbildningen och arbetslivet. Men det har visat sig svårt att få till stånd en mer personlig kontakt mellan studenter och mentorer.
- Det kanske inte är så lätt för en student att lyfta luren och ta kontakt med någon som är vd på ett företag. Avståndet blir lite för stort. Det är därför vi inrättat kursmentorer, berättar en av initiativtagarna och kursmentorn Martin Svensson.
En kursmentor kommer från arbetslivet men har inte så många yrkesverksamma år bakom sig vilket gör att studenterna får en mentor som i stort sett gått en utbildning med samma upplägg som de själva.
- Det gör det enklare för både studenter och mentorer att ställa och svara på frågor. Dessutom följer kursmentorerna ”sin” kurs under hela utbildningen, berättar Martin Svensson, som hunnit få några års erfarenhet av arbetslivet och startat eget tillsammans med en studiekamrat.
Vad är det då kursmentorerna bidrar med som inte fanns förut?
- Det är stor skillnad, tycker Elin Holmberg som är inne på sin sjätte termin. Det går mycket lättare att umgås och ställa alla frågor man har om hur det är att komma ut och jobba och vilken typ av jobb som finns.
Mentor för hundra studenter
Sedan vårterminen 2009 finns nu cirka 16 kursmentorer vilket innebär att det finns ungefär en kursmentor på var hundrade student.
- Det kan låta mycket att vara kursmentor för hundra studenter men så arbetsamt är det inte. Vi har startat mentorspubar på studentkåren Pharmen en kväll i månaden då kursmentorn ägnar sig speciellt åt ”sina” studenter. Vi finns även tillgängliga på mejl och telefon, säger Martin Svensson.
Mentorspubarna har blivit mycket populära bland studenterna.
- Det kommer fler på mentorspubarna än det gör på de vanliga pubkvällarna, inflikar Elin Holmberg.
Kursmentorerna har också stått för en hel del av informationen om omregleringen av apoteksmarknaden. En stor förändring i branschen som ger upphov till många frågor.
- Tidigare förstod jag inte så mycket av vad omregleringen skulle innebära. Där har kursmentorerna varit till stor hjälp. Det känns tryggt att ha fått veta mer om vad som händer och att det snarare kan bidra till fler jobb för oss när vi kommer ut, säger Elin Holmberg.
Hålla sig informerad
För Martin Svensson handlar det inte bara om vad studenterna kan få ut av en närmare kontakt med arbetslivet utan också vad arbetslivet kan lära sig av studenterna.
- Bland annat handlar det om att hålla sig informerad om vad som intresserar och lockar studenter att få syssla med i sitt kommande yrkesliv. Det är viktig information för arbetsgivare när de ska rekrytera. Någon arbetslöshet har inte rått i den här branschen på mycket länge.
Hittills har kursmentorerna varit en service som studentkåren erbjudit samtliga studenter men när kårobligatoriet avskaffas kommer det bara att erbjudas kårmedlemmar.
- Det är en konsekvens av att kårobligatoriet försvinner. Vår mentorsverksamhet är ett starkt skäl till att bli medlem här på Pharmen även framöver, menar Martin Svensson.
Annbritt Ryman
Fakta
Andra mentorskapsprojekt inom universitetet
Hur jobbar ni med mentorskap – och varför?
Emma Kristensen, projektledare på Teknat samverkan:
- Vi har ett gruppmentorsprogram för studenter som är i slutet av sin utbildning. Mentorsgrupperna träffas fem gånger under våren. Dessutom har vi en träff för mentorerna, två för adepterna samt en gemensam avslutning för samtliga deltagare.
- Vi jobbar med mentorskap för att ge studenterna yrkeslivsanknytning, och göra övergången från studier till arbete mjukare. Vi vill hjälpa studenterna att växa inför sina kommande yrkesroller. De får någon erfarnare att diskutera sina tankar med.
Karin Edsjö, psykologernas alumnförening:
- För oss psykologialumner är det ett fantastiskt tillfälle att få träffa psykologstuderande och samtidigt få dela med oss av våra yrkeserfarenheter. Det är möten där båda parter tar och ger. - Vi har lagt upp det så att varje mentor träffar en grupp på 3-4 adepter vilket gör att studenterna också lär känna några kurskamrater under lite annorlunda förutsättningar. Verksamheten är frivillig och pågår i tre terminer. Glädjande nog ökar intresset att delta för varje termin. Vid starten av nya grupper i höstas anmälde sig nästan samtliga studenter.
Lukaz Berg, Uppsalajuristernas Alumnistiftelse:
- Uppsalajuristernas Alumnistiftelse ska främja en ökad kontakt mellan å ena sidan den juridiska fakulteten och dess studenter samt å andra sidan det juridiska yrkeslivet och tidigare studenter vid fakulteten.
- Genom mentorskapsprojektet vill vi låta studenterna vid fakulteten få en inblick i hur det ser ut i "verkligheten". Var finns jobben, hur ser en arbetsdag ut och vad krävs för att få jobb? Det är exempel på frågor som vi hoppas studenterna ska kunna få svar på. I år har hela 70 yrkesverksamma jurister anmält sig till mentorskapsprojektet, imponerande!
Hjälp vid starten
Funderar ni på att starta ett mentorsprojekt och vill ha hjälp med marknadsföring, trycksaker eller att hitta mentorer? Kontakta alumnkoordinatorn Therez Olsson, e-post: therez.olsson@uadm.uu.se , tel: 018-471 3033, 070-4250310.