Dags att byta SIM-kort i mobilen

21-9

Bildtext

Snart är det dags för alla med tjänstemobil att byta SIM-kort. Universitetet byter teleoperatör, från Tele 2 till Ventelo. Den 30 mars kommer alla fasta telefonanknytningar att flyttas över och i april flyttas alla mobiltelefoner.


För första gången har 18 olika lärosäten gått samman i en gemensam upphandling, för att få ned kostnaderna. Ventelo vann upphandlingen och nu har ett treårigt ramavtal slutits.
- Det medför en hel del förändringar, berättar Niklas Wermenstam, driftoperatör vid avdelningen för IT och inköp.
- Bytet av fast telefoni kommer inte att märkas av, mer än kanske ett kort driftsavbrott. Alla funktioner och tjänster bibehålls. För att byta mobiltelefonin, däremot, måste alla som har tjänstemobil byta sitt SIM-kort.
Därför har Niklas Wermenstam och hans kolleger fullt upp med att spåra alla personer med tjänstemobil. Det finns en hel del telefoner som inte längre används.
- De mobiler som vi saknar uppgift om vem som använder kommer vi att säga upp abonnemanget till, säger Niklas Wermenstam som dock poängterar att man har uppgifter för de flesta användare.

Snabbt sprida sim-kort

Bytet av mobiltelefoni är planerat till nätterna mellan 13 och 15 april. Tidigast tio dagar före bytet får universitetet de nya SIM-korten och då gäller det att snabbt sprida dem inom universitetet.
- SIM-korten skickas ut per brev till alla användare inom universitetet. De skickas direkt till arbetsplatsen, till den enhet som personen jobbar på.
Den stora skillnaden med det nya abonnemanget är att den privata delen av abonnemanget försvinner. Fortfarande går det att få en delad faktura, där en skickas till jobbet och en hem. Men istället för logga in på ett särskilt privat nummer får man skriva ett prefix då man ringer privat eller skickar SMS och MMS.
- Den som vill behålla sitt privata telefonnummer även i framtiden kan göra det och flytta över det till ett annat, privat abonnemang hos Tele 2. För att göra det måste man begära överlåtelse från universitetet. Det ska göras innan bytet till den nya operatören genomförs, säger Niklas Wermenstam.
Överlåtelseblanketter och all annan information finns samlad på webbsidan:
http://beta.uu.se/iti/telefoni/operatorsbyte

Att tänka på inför bytet:

  • kopiera alla kontakter
  • förse dina privata kontakter med prefixet *150#
  • Begär överlåtelse (genom att fylla i en blankett) om du vill behålla ditt privata nummer
  • Meddela de kontakter som har ditt privata nummer att det upphör (om du inte begärt en överlåtelse)

 

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin