"Vårt eget kvalitetsarbete allt viktigare"

21-9

Bildtext

Regeringen har nu överlämnat propositionen om ett nytt system för utbildningsutvärderingar till riksdagen. - Systemet är i huvudsak inriktat på granskning av utbildningsresultat. Det gör vårt eget kvalitetsarbete viktigare än någonsin, säger Åsa Kettis Lindblad, utvärderingschef vid Uppsala universitet.


"Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen” är namnet på propositionen. Skillnaden med det utvärderingssystem som där föreslås och dagens är att fokus flyttas från processer – det vill säga hur lärosätena arbetar, till resultat -  vad studenterna uppnår. Tre huvudsakliga faktorer ska ingå vid en utvärdering:
* Självständiga arbeten (examensarbeten) som studenterna genomför
* Självvärderingar – kombinerat med platsbesök
* Enkäter till tidigare studenter (alumner), dvs  studenter som avlagt examen och varit yrkesverksamma i några år.
Åsa Kettis Lindblad, utvärderingschef vid Uppsala universitet, ser förslaget som ett led i regeringens strävan att ge ökad självständighet för lärosätena. Det kommer bland annat att ställa högre krav på lärosätena att själva utveckla sina utbildningar, utan någon bedömning från Högskoleverket.

- Vi får söka våra egna vägar för stimulera utveckling av våra utbildningar – på det sätt som är bäst anpassat efter våra förutsättningar och ambitioner. Vi har ju den kapaciteten, det är jag inte orolig för. Vi kan ju bara jämföra med KoF:en, där vi utvärderade vår egen forskning, säger hon. Vi har dessutom ett gott samarbete med våra studenter, vilket är en framgångsfaktor i kvalitetsarbetet.

En viktig skiljepunkt

Regeringens proposition skiljer sig från Högskoleverkets förslag främst på en punkt. Den indikator som handlar om  kopplingen mellan kursmål och examinationer har lyfts bort.

- Jag tolkar det som att regeringen hade ”beställt” ett resultatbaserat utvärderingssystem av Högskoleverket och att den indikatorn inte svarade mot deras definition av resultat. Nu kommer det an på oss själva säkerställa att en sådan koppling finns.

Den första faktorn, bedömning av kvaliteten på självständiga arbeten, är inte oproblematisk som kvalitetsindikator, något som berörs i propositionen. Det är inte alltid så att det självständiga arbetet är kronan på verket och kan ses som ett uttryck för studentens samlade kunskaper och färdigheter.

- Likafullt ska denna faktor vara den tyngst vägande enligt propositionen. säger Åsa Kettis Lindblad och menar att det föranleder en översyn av hur vi arbetar med att säkerställa kvaliteten på dessa. Hur sker bedömningen? Finns betygskriterier? Används oppositionsförfarande? Det finns utbildningar som redan nu bjudit in lärare från andra lärosäten för att få återkoppling på sina bedömningar. De står därmed bättre rustade inför kommande utvärderingar.

Utvärderingschefen tycker det är positivt att självvärderingarna finns kvar men hoppas också att riktlinjerna för dessa ska utformas tydligt.
- Nyckelorden måste vara tydlighet och transparens, kommenterar  hon. Självvärderingsdelen får inte införa ett moment av godtycke.

Läs hela propositionen

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin