Arbetsmiljön är kartlagd

En stor undersökning av arbetsmiljön vid universitetet visar på vissa brister.

En stor undersökning av arbetsmiljön vid universitetet visar på vissa brister.

Arbetsmiljön vid universitetet är god, men det finns utvecklingsområden. Det visar en stor undersökning som pågått under perioden april 2007 till december 2009 inom hela universitetet.


Det är först nu, efter tre år, som man har en samlad bild av universitetets arbetsmiljö, men alla enskilda institutioner och enheter har tagit del av sina resultat när undersökningen genomfördes. Prefekter och chefer har därmed haft möjlighet att arbeta lokalt med resultatet.   
- Det viktigaste resultatet är alla de aktiviteter som genomförts under perioden för att förbättra arbetsmiljön, både lokalt och för universitetet som helhet, säger personaldirektör Stina Nyström.
I undersökningen beskrivs arbetsmiljön som god både när det gäller den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön, men det finns områden som kan utvecklas.

Trakasserier förekommer

Till exempel visar undersökningen att trakasserier förekommer vid universitetet. Hela 19 procent av de svarande har lagt märke till att någon utsatts för mobbing eller trakasserier på arbetsplatsen det senaste året.
- Vi har genomfört flera insatser för att öka kunskapen om trakasserier. Sedan 2004 har cirka 2 500 anställda gått en särskild utbildning på detta tema, säger Stina Nyström.
Undersökningen visar också att så få som 54 procent av de svarande har erbjudits medarbetarsamtal de senaste åren. Det är inte tillfredsställande, anser Stina Nyström, då medarbetarsamtalen är ett viktigt instrument för att ge feedback på arbetsprestationen och diskutera behov av vidareutveckling.
- Universitetet har under perioden upphandlat ett material om medarbetarsamtal som finns tillgängligt via personalavdelningens försorg och nu ska vi se till att det blir ännu mer lättillgängligt. Vi ska också göra insatser för att öka kunskapen om medarbetarsamtalen.

Svårt att jämföra

Eftersom undersökningen har pågått under lång tid, är det svårt att bedöma hur det ser ut idag och om de senaste årens aktiviteter har haft någon effekt. Det är också svårt att göra jämförelser mellan olika delar av verksamheten då undersökningen genomförts under olika tidsperioder.
- Däremot har undersökningen kunnat användas lokalt för förbättringar av det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Stina Nyström.
Under våren 2011 kommer en ny medarbetarundersökning att upphandlas som ska kunna användas återkommande vid universitetet. Målet är att en totalundersökning ska genomföras under en kort tidsperiod (några veckor) tidigast hösten 2011. Den ska vara jämförbar med andra lärosäten eller större myndigheter.


Faktaruta

Arbetsmiljöenkäten utfördes av Länshälsan och Metodicum. Målsättningen var att ge prefekter och anställda en möjlighet att vidareutveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet lokalt. Dessutom fanns en målsättning att enkäten skulle kunna genomföras återkommande och därmed ge en bild av hur arbetsmiljön utvecklas.

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin