Sverige och Europa skapar världens största innovationsfabrik

Bildtext
Idag invigs den europeiska storsatsningen InnoEnergy som för första gången samlar Europas absolut bästa universitet och företag på energiområdet i ett gemensamt bolag för att skapa nya företag och produkter. Den sammanlagda budgeten för detta är häpnadsväckande - över 5 miljarder kronor.
InnoEnergys mål är att skapa 60 nya företag, 100 nya produkter, 80 patent och examinera 3 300 studenter inom energi under de närmaste fem åren. Bakom den svenska delen av InnoEnergy står KTH, Uppsala universitet, ABB och Vattenfall. Hit anländer en sjättedel av den europeiska storsatsningen, vilket bland annat kan innebära över 500 nya arbetstillfällen. Ute i Europa innefattar satsningen ytterligare 11 företag, 10 forskningsinstitut och 11 universitet.
Ramon Wyss, vicerektor på KTH och samordnare för InnoEnergy Sverige, menar att initiativet är precis vad Sverige behöver för att skapa välstånd, nya jobb och spännande karriärmöjligheter. Det ger Europa förutsättningar att konkurrera med USA affärsmässigt samtidigt som man är med och löser ett gigantiskt globalt problem. InnoEnergy tar ett helhetsgrepp om hela energikedjan – från källa via lagring och nät ut till konsument och Sverige får huvudansvar för smarta nät och elektrisk ellagring, där man redan idag är världsledande.
- InnoEnergy är en europeisk satsning, och att den just omfattar hela Europa är en förutsättning för att lyckas. Till sin hjälp har InnoEnergy över 50 procent av hela Europas forskningskapacitet inom energisektorn, säger han.
Joseph Nordgren, vicerektor vid Uppsala universitet, ser stora möjligheter för Uppsalas medverkan i InnoEnergy.
- Vår mycket framgångsrika batteri- och elektricitetsforskning baseras på Ångströmlaboratoriets avancerade materialvetenskapliga kunnande. Forskningen väcker mycket stort intresse från aktörer i Sverige och Europa och har stor potential att skapa framgångsrika företag och produkter inom ellagringsområdet, säger han.
Anneli Waara