Konferens om giftiga ämnen och fetma

Bildtext
Idag pågår en konferens vid Uppsala universitet där ledande medicinare och toxikologer diskuterar kemikalier i relation till fetma, ett snabbt växande globalt problem.
Det är ett mycket aktuellt ämne som avhandlas vid heldagskonferensen i universitetshuset den 7 juni. Ledande forskare från Sverige Europa och USA träffas för att utbyta forskningsresultat och diskutera kopplingen mellan fetma och kemiska ämnen i vår miljö.
- Detta är fortfarande ett väldigt nytt forskningsområde, som för oss forskare känns väldigt angeläget att satsa på, säger Monica Lind, forskare vid enheten för arbets- och miljömedicin vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.
Hon är en av de forskare som tidigt uppmärksammade att kemiska ämnen kunde kopplas till benskörhet och hjärt- och kärlproblem. Hon har i år fått ett stort anslag från Formas för att studera bisfenol A, en fettlöslig och östrogenhärmande substans som finns på insidan av konservburkar och i många plastartiklar som ska tåla värme, t ex nappflaskor och lunchlådor. Djurstudier har visat att exponering under fosterstadiet kan innebära en påverkan på beteende, reproduktion och hjärnans utveckling samt även risk för fetma och cancer.
- Vår hypotes är att ämnet påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Detta kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind.
Vilka effekter som är väsentliga för människors hälsa, samt vilka halter av Bisfenol A som ger skadliga effekter, är frågor som är mycket omdebatterade. Kanadensiska hälsovårdsmyndigheten har redan för drygt ett år sedan förbjudit användning av ämnet i nappflaskor och flera amerikanska delstater, liksom Danmark, är på väg att förbjuda det i produkter som kommer i kontakt med mat avsedda för barn. Motsvarande amerikanska och europeiska myndigheter på federal nivå har ännu inte fattat något beslut i frågan. Nyligen beviljade amerikanska forskningsfinansiären NIH och det amerikanska naturvårdsverket ett stort anslag till ett 20-tal forskargrupper i USA för studier om bisfenol A:s påverkan på hälsa. Några av dess forskare medverkar vid konferensen.
- Det finns mer än 100 000 kemikalier i bruk i EU, varav mindre än 5 procent är toxikologiskt testade. Vi forskare har länge försökt uppmärksamma detta problem, utan större framgång, säger Monica Lind.
Tid och plats för konferensen: Måndagen den 7 juni, kl. 9.00-16.30 i Universitetshuset, Uppsala.
Anneli Waara