Forskning för livet

Vad är det som sker i en människas celler när hon drabbas av cancer, diabetes eller någon annan av våra folksjukdomar och hur kan vi förhindra det? Det är de övergripande frågorna som forskare vid Science for Life Laboratory ska ägna sig åt att försöka besvara. Målet är att skapa förutsättningar för säkrare diagnoser och bättre behandling av våra främsta folksjukdomar.


- Forskningen kommer att bidra till att förbättra människors hälsa men också ge möjligheter för näringsliv och industri att kommersialisera nya forskningsresultat, säger Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, och som kommer att vara med och leda det nya Science for Life Laboratory – SciLifeLab - i Uppsala.

Tillsammans med KTH, KI och Stockholms universitet vill Uppsala universitet skapa ett nationellt centrum för storskalig och tekniskt avancerad forskning i molekylärbiologi under det gemensamma namnet SciLifeLab.

Visionen är ett forskningscenter av världsklass för forskning om livet. Det handlar om forskning om gener (genomik), proteiner (proteomik) och husdjursgenetik (komparativ genomik). Dessa tre ”plattformar” kommer i sin tur att stötta två program i sjukdoms- och evolutionsbiologi.

- Det här är centrala områden där vi redan ligger långt framme både kunskapsmässigt och tekniskt, säger Kerstin Lindblad-Toh.

Som en av världens ledande forskare i medicinsk genetik har Kerstin Lindblad-Toh tidigare lett kartläggningen av mer än 20 däggdjursgenom för att förstå människans arvsmassa. Genom att exempelvis jämföra arvsmassan hos friska och sjuka hundar kan man hitta arvsanlag som är kopplade till sjukdomar som även drabbar människan, till exempel diabetes, epilepsi och cancer. Syftet är att bättre förstå hur våra gener regleras och hur sjukdomar uppkommer.

- Med hjälp av ny teknik för sekvensering av gener kan man nu ställa många fler och mer komplicerade frågor om arvsmassans funktion och vad som kan gå fel vid sjukdom. Detta kommer att bli ett viktigt verktyg för oss på SciLifeLab, säger Kerstin Lindblad-Toh.

Läs mer:

SciLifeLab Uppsala

Genomik och funktionsgenomik

Genetik, genomik och molekylär medicin

Proteomik

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin