Havets vågor - vår nya elleverantör
Uppsalaforskare har utvecklat en helt unik energiteknik som är anpassad för vågornas långsamma rörelser. Nu ska tekniken användas i världens första kommersiella vågkraftspark.
- Det ser mycket positivt ut för framtiden. Det känns roligt att kunna konstatera att vårt koncept som bygger på enkel och robust teknik fungerar, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, vars forskargrupp har tagit fram tekniken.
Det speciella med vågkraftverket är att det drivs av en så kallad linjärgenerator, vid vilken en boj är fäst med en lina. En vanlig generator omvandlar rotationsenergi till el och behöver snurra över tusen varv i minuten för att vara effektiv, men linjärgeneratorn kan generera el av de långsamma rörelser som bildas då bojen guppar upp och ner på vågorna.
Tekniken har testats i en experimentanläggning utanför Lysekil och sedan vidareutvecklats av avknoppningsföretaget Seabased med stöd från bland annat flera energiföretag.
- Systemet är billigt, robust, mycket miljövänligt och klarar de stora påfrestningar som uppstår till havs, berättar Jan Sundberg, koordinator för Lysekilsprojektet.
Nu vill Fortum använda tekniken för att utvidga sin gröna elproduktion med en kommersiell vågkraftpark på västkusten. Det blir i den första vågkraftsparken i världen som levererar el till privatpersoner.
- Man beräknar att svensk vågkraft skulle kunna stå för ungefär tio procent av Sveriges energiförbrukning, men längs Atlantkusten är förutsättningarna mycket bättre. Om man byggde vågkraftverk längs den norska kusten skulle man kunna tillgodose hela Nordeuropas elenergibehov, säger Jan Sundberg.
Läs mer:
Anna Malmberg