Historiker sprider ljus över kvinnors arbete

Jan Luyken 1694, Nederländerna, History of work information system.

Jan Luyken 1694, Nederländerna, History of work information system.

Vi vet väldigt lite om vad människor arbetade med förr i tiden – och särskilt lite om kvinnor. Nu skapas en ny databas om kvinnors arbete som kan ge svar på många frågor. Det har till exempel visat sig att kvinnor har stor betydelse för tillväxten i ett land.


Maria Ågren, professor i historia ska tillsammans med ett tiotal forskarkolleger gå igenom tusentals gamla dokument i jakt på minsta lilla upplysning som kan ge en aning om vad människor förr i tiden sysslade med. Det forskarna framförallt är intresserade av är kvinnornas arbetsförhållanden. Vad de arbetade med och vem som hade makten över det arbete de gjorde.

När observationerna sedan läggs samman bildar de tillsammans mönster som kan ge svar på frågor som fram tills nu varit närmast omöjliga att besvara. 
- Vi kommer att kunna söka i stora mängder data och få fram samband på ett sätt som en mänsklig hjärna aldrig skulle klara, berättar Maria Ågren som leder hela projektet.

Tre miljoner om året i fem år har hon fått från Wallenbergs stiftelse för forskning. Under den tiden hoppas Maria Ågren att hon och kollegerna ska hinna samla in ungefär 100 000 observationer som rör tiden mellan 1550-1800.

En inspirationskälla är nutida forskning som visar på kvinnors betydelse för tillväxten i tredje världen.
- Där har man kunnat se stora skillnader mellan länder som satsat på att stötta kvinnors försörjning och de som inte gjort det. Det skulle kunna vara en förklaring till att också Europas länder utvecklats olika, säger Maria Ågren.

Därför tittar forskarna också på vilka regler och normer som fanns i Sverige för kvinnors och mäns arbete, för att sedan jämföra med hur de verkligen tillämpades.

– Kanske var det så att kvinnor på många håll i Sverige tilläts arbeta även på områden där de saknade formella rättigheter, säger Maria Ågren.

Läs mer:

Forskning inom historia

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin