Isen berättar om framtidens väder

Glaciärforskning ger oss kunskap om hur vi påverkar klimatet och hur klimatet påverkar oss. Veijo Pohjola, glaciolog och professor i naturgeografi vid Uppsala universitet, drivs av viljan att förstå klimatets förändringar. Isen kan berätta om klimatet 800 000 år tillbaka i tiden.


Glaciärer ändrar form med förändringar i temperatur och nederbörd, vilket gör dem till goda indikatorer för klimatförändringar. För att få en långsiktig bild av klimatets förändringar är iskärnor den främsta informationskällan. De kommer glaciologerna åt genom att borra hål i djupa isfält. Tillbaka i laboratoriet sågar man upp iskärnorna i mindre bitar och analyserar den fysiska och kemiska informationen.

– Mitt på Antarktis inlandsis har man nyligen borrat så djupt som 3,3 kilometer. Den iskärnan innehåller information om 800 000 års klimat, säger Veijo Pohjola.

Tillsammans med forskarkolleger från 15 länder har han under de senaste åren studerat klimatförändringar på Svalbard, med utgångspunkt från forskningsstationen Kinnvika på ön Nordaustlandet. Kinnvikaexpeditionerna består av glaciologer, klimatologer, kartografer, biologer, geologer och vetenskapshistoriker.

Veijo Pohjola menar att kunskapen om det som händer i Arktis är nödvändig för att vi ska kunna förstå väderutvecklingen i Europa.

– Klimatets förändringar är projektets röda tråd. Vad beror de på? Vi har mätt hur fort isen rör sig med hjälp av GPS, mätt ismassornas höjd och tagit prover från iskärnor. Andra i gruppen har tagit jordprover och tittat på hur växter och insekter påverkas av det extremt karga klimatet. Ju mer data vi har desto lättare blir det att hitta en orsak, förklarar Veijo Pohjola.

Läs mer:

Forskning inom glaciologi

Kinnavika Arctic Centre

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin