Religion - en allt viktigare samhällsfaktor

Religion, samhälle och juridik - vad har det med varandra att göra? Massor, är svaret från två av de 40 Uppsalaforskare, som forskar kring religionens inverkan på samhället.


Forskningsprogrammet Religion som samhällsfaktor - aktuella utmaningar för demokrati och rättsamhälle, är mångvetenskapligt. Fem olika fakulteter är inblandade. Programmet leds av Maarit Jänterä-Jareborg, professor i juridik och Anders Bäckström, professor i religionssociologi.

Frågor som rör exempelvis mänskliga rättigheter, den nya fattigdomen, välfärd, familjeformer, existentiella frågor och hälsa är gemensamma för de institutioner som är inblandade.

- Vi har något nytt som händer i västvärlden, mycket beroende på den globala migrationen. Vi går från ett sekulariserat samhälle där religionen har varit en privatsak, till ett samhälle där religionen blivit allt mer synlig genom media men också som en politisk och moralisk kraft, säger Anders Bäckström.

Islam är den religion som, enligt forskarna, kan skapa de största utmaningarna i förhållande till nuvarande rättsamhälle. Vad innebär rättslig pluralism och var går gränserna? Bråket i Danmark om Muhammedteckningarna är ett tydligt exempel på hur yttrandefrihet och religionsfrihet kan komma i kollision. För kvinnor uppfattas religionen som ett hinder och som en tillgång. Ett annat område där det finns behov av kunskap om islam och muslimska rättsinstitutioner är familjerätt.

- Kunskapsbehovet är stort inom en rad olika sociala och politiska institutioner i samhället, inte minst på domstolsnivå. Jag är övertygad om att det här programmets resultat kommer att leda till lagändringar, säger Maarit Jänterä-Jareborg.

Läs mer:

Centrum för studier av religion och samhälle

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin