Spädbarn kan mer än man tror
– Spädbarn har en stor social kompetens redan vid sex månaders ålder. De uppfattar mycket av omvärlden och kan mer än man tror, menar professor Claes von Hofsten som arbetar vid spädbarnslabbet vid psykologiska institutionen. Här studerar forskarna sambandet mellan hjärnans utveckling och olika aspekter av barnets tidiga beteendeutveckling.
Ju mer forskarna förstår av dessa processer, desto bättre kan man hjälpa barn med olika funktionshinder, t ex autism, men också utveckla modeller för hur man stimulerar barns utveckling i allmänhet.
Att samordna sina handlingar med andra individer är den mest komplexa och betydelsefulla uppgift som ett barn har att lösa.I spädbarnslabbet studerar man till exempel hur de områden i hjärnan som har hand om rörelse hänger ihop med spädbarnets ögonrörelser och hur annan hjärnaktivering hänger samman med förmågan att se och planera handlingar.
– Vi mäter det vi kan studera; ögonrörelser, griprörelser och hjärnans aktivitet. Utifrån det kan vi utläsa mycket, berättar Claes von Hosten.
Att kunna följa ett objekt, som en boll som rör sig, med blicken, är något som ett barn börjar behärska redan vid ungefär två månaders ålder. Det sker nästan alltid med en kombination av ögon- och huvudrörelser. Den stora utmaningen är att kunna koordinera dessa, till en början släpar huvudet efter. Nästa stora utmaning är om bollen försvinner bakom ett föremål. Då gäller det att kunna räkna ut var den kommer att dyka upp.
– Att kunna förutsäga vad som kommer att hända härnäst är en grundförutsättning för att barnet ska kunna koordinera sina handlingar med händelser i omvärlden. Att en sådan förmåga utvecklas så tidigt visar hur betydelsefull den är, menar Claes von Hofsten.
Vid labbet studerar man även barn med autism. Dessa barn saknar till en del förmågan som aktiverar det så kallade spegelneuronsystemet i hjärnan.
– Barn med autism har dåliga förutsättningar att förstå andras handlingar, och de blir därför relativt ointresserade av andra individer. Genom träning kan de lära sig det sociala samspelet men inte på samma självklara sätt som typiskt utvecklade barn.
Läs mer:
Den psykologiska forskningen vid Uppsala universitet följer individen från dess spädbarnstid, över puberteten till en kartläggning av de mest grundläggande psykologiska funktioner som ligger till grund för våra intellektuella, känslomässiga och sociala förmågor. Läs mer forskning inom psykologi
Anna Malmberg