Svampdjurs kemiska försvar kan vara nyckeln till ny båtfärg
Farmakognosi går ut på att leta efter och förstå farmakologiskt aktiva substanser i naturen. Kunskapen kan bland annat användas till läkemedelsutveckling. Nu har forskare vid Uppsala universitet lyckats klura ut varför det marina svampdjuret Geodia barretti klarar sig från påväxt av andra organismer, trots att det lever i marin miljö. Upptäckten kan leda till en miljövänlig båtfärg som hindrar havstulpaner och annat att fästa på båtbottnar.
Bakom den nya kunskapen ligger gammal hederlig grundforskning. Marina organismer har samlats in i Kosterfjorden och studerats i jakten på ämnen med antiviral, antibakteriell eller farmakologisk effekt.
– Svampdjuret Geodia barretti är intressant eftersom det helt saknar påväxt av andra organismer, trots att det hela sitt liv sitter fast på ett och samma ställe, berättar Lars Bohlin som är professor i farmakognosi och verksam vid Institutionen för läkemedelskemi.
Efter närmare studier visade det sig att Geodia barretti producerar så kallade dipeptider som förhindrar andra organismer att fästa på dess yta. Det har alltså utvecklat ett kemiskt försvar för att säkra sin överlevnad, vilket hindrar bland annat havstulpanlarver från att fästa vid svampdjuret.
Att närmare lära känna de påväxthämmande substanserna kan bland annat vara värdefullt för att i förlängningen förhindra att bakterier och andra organismer sätter sig på kirurgiska instrument. Men samma molekyler borde också gå att använda i en miljövänlig färg som hindrar havstulpaner och annat att fästa på båtbottnar, insåg forskarna.
– Vi sysslar ju med läkemedelsforskning, men såg en spännande möjlighet att använda försvarssubstanserna till att även utveckla giftfria och miljöanpassade båtfärger, säger Lars Bohlin
Men det lär dröja innan båtägarna kan lägga undan sina slippapper och nöja sig med att måla. Att ta fram en ny färg är ett område med många regler och bestämmelser och processen väntas bli lång.
– Men vi har bildat ett bolag som arbetar med detta, säger Lars Bohlin.
Läs mer:
Läkemedelspotential hos marina organismer
Forskning inom farmakognosi
Anna Malmberg