Virus i människans tjänst
Cancer är en av våra stora folksjukdomar. Skapandet av virus i människans tjänst är exempel på forskning vid Uppsala universitet som syftar till att nå bättre behandlingsformer mot cancer.
Virus är intressanta när det gäller forskning om cancerbehandling eftersom de under årmiljonernas lopp har utvecklat en arsenal av mekanismer för att effektivt ta sig in i celler.
– Vi omskapar virus genom att ta bort deras negativa egenskaper och försöka att behålla de positiva. Vi skapar virus i människans tjänst som vi kan styra likt målsökande missiler till de celler vi vill att de ska ta sig till, säger Göran Akusjärvi, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi.
Målet för forskargruppen är att utveckla virusvektorer för behandling av specifika cancertumörer. Samma mål har ytterligare en forskargrupp, som leds av Magnus Essand, professor vid institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi.
Forskarna laddar virusvektorerna med en viss sorts gener. Generna tas upp av cellen som börjar producera små molekyler, så kallade små RNA, som angriper de sjuka gener som cellen bär på.
– Vår målsättning är att testa små RNA-molekyler som möjliga läkemedel mot cancer, säger Göran Akusjärvi.
Fokus för forskargrupperna ligger på leukemi och prostatacancer. Målsättningen är att förädlade virusvektorer ska leda fram till nya behandlingsmetoder.
- Det är en tidsfråga innan det sker. Om allt går enligt planerna kan detta vara en realistisk behandlingsform om fem till tio år, säger Göran Akusjärvi.
Läs mer:
Forskning om cancer och andra tumörsjukdomar
Anna Malmberg