Dinosaurie från Uppsala visas i Japan

En kopia av det unika dinosaurieskelettet visas i Japan. Originalet finns vid Evolutionsmuseet i Uppsala.

En kopia av det unika dinosaurieskelettet visas i Japan. Originalet finns vid Evolutionsmuseet i Uppsala.

Ett dinosaurieskelett från Evolutionsmuseet i Uppsala visas nu för första gången i Asien, närmare bestämt vid Fukui Prefectural Dinosaur Museum i Fukui, Japan. Museet har låtit göra en kopia av det unika skelettet i samarbete med Evolutionsmuseet.


Fukui Prefectural Dinosaur Museum är ett av Asiens största dinosauriemuseer. I vintras skickade de fyra japanska tekniker till Uppsala för att göra en komplett avgjutning av dinosaurien Euhelopus. Nu visas kopian som en del av museets 10-årsjubileum i utställningen ”The Rise of Asian Dinosaurs”.
- Euhelopus kom till Uppsala 1929, och nu 81 år senare visades den för första gången i Japan och i Asien över huvud taget!  Originalet finns dock alltid här i Uppsala, säger Jan Ove Ebbestad, museiintendent vid Evolutionsmuseet.

Unik dinosaurie

Han var på plats när utställningen invigdes i början av juli, tillsammans med kollegan Vivianne Berg-Madsen. Till invigningen kom ett hundratal inbjudna gäster, bland dem delegationer från fyra stora kinesiska museer samt Thailands ambassadör.
- Euhelopus är en unik asiatisk dinosaurie och det var en fjäder i hatten för Fukui-museet att få en kopia till sin utställning. De kinesiska delegaterna blev imponerade och hade förfrågningar om att få egna kopior, berättar Jan Ove Ebbestad.
Euhelopus-dinosaurien kallas också ”kinesisk långhalsad dinosaurie” eller ödlefot. I Uppsala finns det enda kända skelettet av arten. Skelettet är också unikt eftersom det är nästan komplett – bara svansen, nästan alla revben och några fotben saknas.

Givande samarbete

När jubileumsutställningen är över i november kommer Euhelopus att ingå i den permanenta utställningen tillsammans med de 30–35 andra dinosaurieskeletten. Jan Ove Ebbestad är mycket nöjd med det svensk-japanska samarbetet.
- Evolutionsmuseet har genom detta projekt fått en internationell samarbetspartner av stor betydelse, samt ökad internationell uppmärksamhet för våra fossila asiatiska samlingar. 
Nästa år kommer Evolutionsmuseet förutom originalet också förhoppningsvis kunna visa en egen kopia av Euhelopus, även det ett resultat av samarbetet med Japan.
- En kopia av ett skelett ger andra utställningsmöjligheter, och det ska bli en spännande utmaning att få till detta, säger Jan Ove Ebbestad.

Läs mer på Evolutionsmuseets webbplats

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin