Sätt den politiska retoriken under luppen
Politiker och intresseorganisationer slåss om publikens och mediernas gunst och uppmärksamhet. Alla vill synas och nå fram med sitt budskap. Men för lyssnaren är det viktigt att ta på sig de retoriska glasögonen och kritiskt granska det som sägs.
– Man ska alltid tänka på vem det är som säger något, till vem och varför, säger Otto Fischer som är retorikforskare vid litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.
Vi lever i ett samhälle där det talade ordet får allt större betydelse. Politik och retorik hänger tätt samman eftersom det är först när idéer och ideologier börjar kommuniceras som politiken verkligen existerar.
– Det finns en vulgäruppfattning om att retorik är utanpåverket och politiken kärnan. Jag skulle snarare säga att retorik och politik i grunden handlar om samma sak, men ur olika perspektiv.
Och svenska politiker är skickliga retoriker som vet hur de ska föra fram sitt budskap. Därför gäller det för den som lyssnar på deras budskap att göra det medvetet.
– Med grundläggande retoriska kunskaper ökar möjligheterna att delta i det demokratiska samtalet. Därför är retorik viktigt, säger Otto Fisher.
Men det är inte fruktbart att ägna sig åt att analysera retoriska enskildheter som kroppsspråk, metaforer eller röstläge.
– Det som utmärker en god retoriker är att det retoriska uttrycket, ner till minsta fingervinkning, hänger ihop med budskapet, anser han.
Läs mer:
Anna Malmberg