Solenergi har potential att ge el åt alla

De solceller som finns installerade över världen i dag producerar lika mycket el varje år som ett helt kärnkraftverk. Resursen solenergi är enorm och vid Uppsala universitet pågår forskning för att få fram ännu mer effektiva solceller.


- Solceller är det bästa sättet att ta tillvara på energin som solen ger. Det kommer el direkt ur solcellen, förklarar Marika Edoff som leder en forskargrupp på Ångströmlaboratoriet som forskar på så kallade tunnfilmssolceller.

I takt med att fler solceller tillverkas sjunker priset för solenergi. Samtidigt har elpriset i stort höjts. Framtiden för solenergi ser därför mycket lovande ut, menar Marika Edoff. Det är dessutom det minst miljöpåverkande sättet att producera el och det enda energislag som har potential att täcka hela världens energibehov.

- Varma länder med stor befolkning har bäst förutsättningar att dra stor nytta av solenergi. Där behövs mycket energi för nerkylning på dagen, den tid på dygnet då solceller producerar el. I Sverige behöver vi mest energi under kalla, mörka vinternätter – en sämre matchning mot solenergi. För effektiv användning året och dygnet runt behövs bra lagringssystem.

Solceller omvandlar solljus till elenergi. Fotoner i ljuset ger sin energi till elektroner i solcellen. De energirika elektronerna kan bara röra sig åt ett håll och samlas på solcellens ovansida. Pigga elektroner lämnar solcellen och sätts i arbete som energi utanför cellen för att sedan ledas tillbaka.

Marika Edoff med kollegor forskar på så kallade CIGS-solceller. Solcellsskiktens totala tjocklek är mindre än tre mikrometer, alltså tre tusendels millimeter, och tekniken har en potential att nå låga kostnader jämfört med de solcellstekniker som dominerar idag.

Läs mer:

Solenergimaterial

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin