Universitetets miljöarbete på rankinglista

Bildtext
Uppsala universitet fick en medelgod placering på Naturvårdsverkets rankinglista över myndigheternas miljöarbete. Totalt har miljöredovisningar från 189 myndigheter rankats och Uppsala universitet fick 8 poäng av 12 möjliga.
- Det är jättebra att sådana här jämförelser görs. Det sätter fokus på frågorna och ger oss en indikation på statusen på vårt miljöarbete och vad vi behöver förstärka, säger universitetets miljösamordnare Karolina Kjellberg.
Den 1 januari i år skärptes kraven på myndigheternas miljöarbete. Kravet på systematiskt miljöarbete omvandlades till en förordning om miljöledning i statliga verksamheter. Därmed ändrades också riktlinjerna för den miljöredovisning som universitetet lämnar in varje år till Naturvårdsverket och Utbildningsdepartementet.
- Tidigare fokuserade redovisningen enbart på hur miljöarbetet var utformat i verksamheten till exempel om det finns miljöpolicy, miljömål och åtgärder för att nå målen. Nu ska också effekterna av miljöarbetet redovisas, berättar Karolina Kjellberg.
Redovisa utsläpp
Universitetet ska till exempel redovisa vilka koldioxidutsläpp som tjänsteresor och annan bränsleförbrukning leder till, hur mycket energi som används i verksamheten och i vilken omfattning universitetet ställer miljökrav i samband med upphandling och inköp.
Miljöredovisningen för 2009 var den första redovisningen som gjordes utifrån de nya riktlinjerna. Baserat på samtliga myndigheters miljöredovisningar har sedan Naturvårdsverket gjort en rankinglista över myndigheternas miljöarbete.
189 myndigheter ingår i rankingen, där de har fördelats på en poängskala från 1 till 12. Uppsala universitet fick 8 poäng, tillsammans med bland andra Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Södertörns Högskola och Örebro universitet.
Tre lärosäten i topp
13 lärosäten hade en högre ranking än Uppsala universitet och tre lärosäten hade högsta möjliga poäng. Dessa var Göteborgs universitet, Högskolan i Gävle och Mälardalens högskola.
Uppsala universitet har fått bra poäng för arbetet med direkt miljöpåverkan, men mindre bra när det gäller indirekt miljöpåverkan – till exempel hur hållbar utveckling ska integreras i utbildningen. Till hösten ska en miljöutredning göras av en utomstående konsult, för att få en samlad bild av miljöarbetet inom universitetet.
- Inom vissa områden är miljöfrågorna väl integrerade i verksamheten, men på andra håll behöver vi förstärka miljöarbetet. Framför allt behöver vi samla ihop och synliggöra det som görs, säger Karolina Kjellberg.
Hela rankinglistan
Rapporten "Miljöarbetet i staten" kan laddas ned på Naturvårdsverkets webbplats
Annica Hulth