Kriser kommer alltid tillbaka – men effekterna kan lindras

En del har vi lärt oss av tidigare ekonomiska kriser. Men fortfarande tänker vi allt för kortsiktigt på framtiden och glömmer att kriser kommer och går.


– När krisen väl gått över och det börjar gå bättre igen, då tror vi att det är ett tillstånd som ska vara för evigt, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

I sin forskning har han slagits av hur förvånansvärt snabbt människor glömmer. Det finns starka ekonomiska intressen i en uppgång. Då vill alla vara med och tjäna pengar och öka vinsten.
– Det finns en girighet i det här, alla vill öka vinsten och inser inte när de varit med för länge. Så länge vi har en marknad för aktier och liknande kommer kriser att finnas, konstaterar Lars Magnusson.

Men en del har vi trots allt lärt oss under årens lopp, berättar han. Att vi kommit relativt helskinnade ur krisen som pågick 2008 och 2009 beror bland annat på att politikerna sedan den långa och djupa krisen på 1990-talet vidtagit flera åtgärder för att i möjligaste mån lindra effekterna av framtida ekonomiska kriser. Penningpolitiken har förändrats och Riksbanken har gått från att vara politiskt styrd till att bli en oberoende institution med uppdrag att hålla inflationen under två procent.

Dessutom lärde sig arbetsmarknadens parter vikten av att hålla ihop lönefältet med kollektivavtal på ungefär samma procentnivå.
– Det banbrytande industriavtalet från 1997 har hållit ihop marknaden. Då kom industrin och facket överens om små löneökningar, men större reallöner tack vare en lägre inflation. Det har gett Sverige en bra utgångspunkt jämfört med andra länder.

Men åtgärderna räcker inte, konstaterar professorn. För lindrigare kriser krävs också en bra banklagstiftning i kombination med fungerande rutiner för att se risker och upptäcka bubblor.
– Annars får vi bara nya starka kriser. Faktum är att vi fortfarande kan se spår av 1990-talskrisen, sysselsättningen har ännu inte hämtat sig sedan dess.

Därför välkomnar Lars Magnusson EU:s initiativ till nya typer av regleringar av finansmarknaden.
– Vi lär oss inte spontant av våra misstag, det gör det nödvändigt med institutioner i samhället, säger han.

Läs mer:

Ekonomisk historia

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin