Spara energi med smarta fönster
Har du ett lager batteri på fönstret som reglerar ljusinsläppet? Inte? Men i framtiden kan det vara möjligt. Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en batterifolie i metervara.
Att själv bestämma hur mycket solljus som ska tas in i ett rum har inte bara med komfort att göra. Det går också att spara mängder av energi när solvarma rum slipper kylas ner.
– Det går åt mycket energi till att ventilera bort varm luft. Inte bara i varma länder, utan också i Sverige där många kommersiella lokaler behöver kylas ner stora delar av året, säger Claes-Göran Granqvist som är professor i fasta tillståndets fysik vid institutionen för teknikvetenskaper.
Han har varit med och utvecklat så kallade elektrokroma material i metervara vilket är världsunikt. Materialet består tunna ytbeläggningar i tre lager och kan sättas på en glasskiva. En anod, en katod och ett klister emellan som fungerar som en elektrolyt gör att det kan liknas vid en tunn batteribeläggning. Batteriet kan antingen kopplas till en närvarosensor eller styras manuellt.
– Det ger en stor flexibilitet när människor själva kan reglera ljus- och värmeinsläpp. Det kan i många fall göra en energikrävande luftkonditionering överflödig, säger Claes-Göran Granqvist.
Än så länge finns materialet bara som prototyper, men Claes-Göran Granqvist berättar att tekniken håller på att utvecklas i stor skala. Användningsområdena är flera. Till exempel kan heta bilar på sommaren snart vara ett minne blott när rutan kan tonas ner. Redan nu finns visir till hjälmar i samma material.
Läs mer:
Anna Malmberg