Stockholm-Uppsalaregionen står för 60 procent av landets samlade sysselsättning inom life science

Bildtext
Life science, en av Sveriges mest exporttunga branscher, har kartlagts. Stockholm-Uppsalaregionen står för 60 procent av landets samlade sysselsättning inom branschen. Sammanlagt finns här 576 företag med tillsammans över 23 000 anställda. Det visar en ny kartläggning som presenteras på tisdag den 28 september vid mässan BioTech Forum i Köpenhamn.
Det är första gången life science-industrin i regionen runt Stockholm och Uppsala analyseras vad gäller antal anställda, omsättning och inriktning på verksamheten. Mer än hälften av alla företag verksamma inom svensk life science finns i ett område som omfattar Stockholm, Uppsala och Södermanland.
– Det är väldigt roligt att kunna visa svart på vitt att det finns så betydande verksamheter inom produktutveckling och produktion i regionen, säger Ola Björkman, vd för Stockholm-Uppsala Life Science. Branschen skapar ett stort antal arbetstillfällen och vi står rustade för att ta emot fler bolag och forskargrupper som vill etablera sig här och dra nytta av den innovativa och expansiva miljön.
Svensk läkemedelsexport ökade med 14 procent under 2009, samtidigt som Sveriges totalexport minskade. Men life science-branschen är bredare än så och innefattar även medicinteknik, diagnostik och instrument för utveckling och tillverkning av läkemedel.
Tillsammans med regionens universitetssjukhus bidrar universitetsforskning och företag till att forma en av Europas mest innovativa miljöer för life science-sektorn.
Rapporten har tagits fram av Centrum för studier av innovationer och näringslivsomvandling (CIND) vid Uppsala universitet. Tanken är att kartläggningen ska genomföras årligen för att kunna ligga som grund för de strategiska utvecklingsplaner som på olika sätt ska stärka förutsättningarna för tillväxt. Läs mer på www.cind.uu.se
Anneli Waara