Fredspriset för kampen om mänskliga rättigheter

Bildtext
Den norska Nobelkommittén annonserade idag att årets fredspristagare är kinesen Liu Xiaobo, för sin långa fredliga kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina.
Norska Nobelkommittén lyfter i sin motivering fram det ökade ansvar för mänskliga rättigheter som ligger på Kina som nått stora ekonomiska framgångar under senare år.
- Priset till Liu Xiaobao knyter an till en tradition där fredlig kamp inom auktoritära samhällen för mänskliga rättigheter varit det centrala, kommenterar Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som tror att priset kommer att få betydelse för kampen för mänskliga rättigheter i Kina.
Exempel på detta är enligt Wallensteen till exempel 2003 års pris till Shirin Ebadi från Iran, 1991 års pris till Aung San Suu Kyi från Burma, till Andrei Dmitrievich Sakharov i Sovjetunionen 1975, Albert John Lutuli från Sydafrika 1960 och Carl von Ossietzky från Tyskland 1935. Flera gånger har det resulterat i kriser med dessa regeringar, kanske mest allvarligt med Nazityskland. Flera av mottagarna har inte kunnat hämta sina priser i Oslo. Sakharovs pris hämtades av hans hustru, Aung San Suu Kyis av hennes make och två söner.
Priset till Liu Xiaobao liknar mest det till Andre Sakharov, menar Wallensteen: en akademiker som skrivit manifest om mänskliga rättigheter på principiella grunder, men inte är ledare för en rörelse.
- Priset har riktat ljuset på dessa strävanden och gett dessa personer en röst både internationallt och nationellt. Sakharov spelade en betydande roll för Gorbachovs reformer i Sovjetunionen tio år senare, säger han.
Liu Xiaobao sitter för närvarande i fängelse dömd till ett långt fängelsestraff för sin kamp. Han är författare och professor i litteraturvetenskap.
Anneli Waara