Nobelpriset i litteratur till Mario Vargas Llosa

Bildtext
Peruanske författaren Mario Vargas Llosa belönas med nobelpriset i litteratur ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag” - Ett mycket välförtjänt pris. Han är unik i sin realism och svår att jämföra med andra latinamerikanska författare. Snarare är han som en nutida Balzac, säger Leonardo Rossiello, docent i spanskspråkig litteratur vid Uppsala universitet.
Mario Vargas Llosa räknas som en av Latinamerikas ledande romanförfattare och essäister. Han föddes i Peru 1936 och fick sitt internationella genombrott i mitten av 1960-talet med böckerna Staden och hundarna och Det gröna huset. Omväxlande har han varit bosatt i Paris, Lima, London och Barcelona.
1990 ställde Mario Vargas Llosa upp som presidentkandidat för FREDEMO i Peru men förlorade valet. 1994 invaldes han i spanska akademien där han tog sitt inträde 1996. Under senare år har han varit bosatt i bl.a. Barcelona, Madrid, Lima, Paris och London.
Flera av Mario Vargas Llosas böcker finns översatta till svenska. Bland annat Den stygga flickans rackartyg, Paradiset finns om hörnet och Bockfesten. Sitt författarskap ägnar Mario Vargas Llosa delvis åt det egna Peru men det innehåller också starkt realistiska skildringar av till exempel 1800-talets Brazilien i Kriget vid världens ände och maktstrukturer i Dominikanska Republiken under diktatorn Rafael Trujillos tid i Bockfesten.
– Han har konsekvent, troligtvis mot sin vilja, beskrivit orättvisorna i systemet. Det med en realism som gör honom jämförbar med Honoré Balzac. Man kan säga att han är den siste store modernisten, säger Leonardo Rossiello.
Den 26 oktober kommer Uppsala universitet inviga sitt Centrum för latinamerikastudier. Därför tycker Leonardo Rossiello att det är särskilt roligt att det äntligen är en latinamerikansk författare som tilldelas det prestigefyllda priset.
- Det kommer säkert att stimulera alla som sysslar med latinamerikansk kultur, säger han.