Modell som förklarar arbetslöshet gav ekonomipris

21-9

Bildtext

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Chrisopher A. Pissarides ”för deras analys av marknader med sökfriktioner”. De tre har utvecklat en teori som kan användas för att besvara frågor om hur den ekonomiska politiken kan påverka arbetslösheten.


Peter Diamond, Massachusets Institute of Technology, USA har undersökt grunderna för hur en så kallad sökmarknad, där köpare och säljare inte kommer i kontakt med varandra omedelbart, fungerar. Dale T. Mortensen , Northwestern Univeristy, USA och Christopher A. Pissardes, London School of Economics and Political Science, Storbritanien har utvecklat teorin vidare och tillämpat den på arbetsmarknaden.
– Tidigare har man utgått ifrån att jämvikt är detsamma som att tillgång och efterfrågan är i balans. Verkligheten ser ofta inte ut så och pristagarna har gett oss en modell med hjälp av vilken vi bättre kan förstå hur marknader fungerar, säger Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och ordförande i ekonomipriskommittén.
Med hjälp av pristagarnas modeller kan vi förstå hur arbetslöshet, lediga jobb och löner påverkas av regelverk och ekonomisk politik. Det kan gälla ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen eller regler kring nyrekrytering och uppsägningar. En slutsats är att en mer generös arbetslöshetsersättning leder till högre arbetslöshet och längre söktider.
Sökteorin har också tillämpats på andra områden som till exempel bostadsmarknaden. Den har också använts för att studera frågor inom penningteori, offentlig ekonomi, finansiell ekonomi, regionalekonomi och familjeekonomi.

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin