Turkisk masterstudent får Bengt Asker Award 2010

21-9

Bildtext

Dogan Yazar från masterprogrammet i datavetenskap har fått Bengt Asker Award 2010. Han fick utmärkelsen för sin masteruppsats RESTful Wireless Sensor Networks.


Grattis Dogan! Vilken var din första reaktion när du fick veta att du fått priset?
– Tack, jag blev otroligt glad eftersom det är en stor ära att få priset. Masteruppsatsen krävde massor med arbete så det känns skönt att den uppskattas.

Villket är det viktigaste resultatet i din uppsats?

- Uppsatsen är en teori om hur man kan koppla upp föremål som finns i vår vardag på Internet och World Wide Web. Internet består idag av servrar, datorer och smartphones. Men framtidens Internet kommer att bestå av många små resursbegränsade enheter som finns inbäddade i produkter som vi använder i vår vardag. Till exempel i hemelektronik, sjukvårdsutrustning eller bilar.

Enligt Ericssons prognoser kommer det att finnas 50 miljarder enheter om tio år. Dagens Internet innehåller som en jämförelse bara 5 miljarder enheter. Mitt examensarbete handlar huvudsakligen om hur man kan integrera dessa enheter med varandra, det som man kallar ”Internet of things”. Huvudidén är att få access till och kontroll av dessa enheter så att de faktiskt kan användas överallt.

Varför valde du att plugga Datavetenskap?
Jag valde Datavetenskap för att vi lever i en datoriserad tid. Forskare inom datavetenskap kan lösa många intressanta och utmanande problem för att göra människors liv enklare. Dessutom är arbetsmarknaden för datavetare god över hela världen. 

Varför specialiserade du dig på just trådlösa nätverk?
Trådlösa sensornätverk ett otroligt intressant område som har blivit på populärt de senaste åren. Allting runtomkring oss blir smartare tack vare utveckligen inom området. Till exempel så blir våra hem smartare tack vare så kallad HVAC-utrustning då man kan kontrollera värme, belysning och larm från mobiltelefonen. Städer blir också smartare med bättre infrastruktur då man till exempel kan hitta lediga parkeringsplatser med hjälp av sin smartphone. Smarta elnät blir också vanligare och kommer att göra det enklare att spara energi och pengar genom att energi används på ett effektivt sätt. 

När jag fick chans att göra min masteruppsats på SICS (Swedish Institute of Computer Science) med handledning av Adam Dunkels accepterade jag direkt. SICS är en av de ledande forskningsinstitutionerna inom datavetenskap i Europa och Adam Dunkels är en världskänd forskare. 

Varför valde du att börja plugga i just Uppsala?
Uppsala är ett välkänt och väletablerat universitet i Europa.  Uppsala är dessutom en vacker och vänlig stad. Jag tycker att staden erbjuder en av de bästa studiemiljöerna i Europa. Dessutom är svenska IT-branschen världsledande. 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag ska faktiskt snart börja arbeta för Ericsson. Jag tror inte att jag fått jobbet bara på grund av priset. Men det är uppenbart det tillsammans med min masterutbildning från Uppsala universitet har haft en väldigt stor betydelse. 

Mer information på SICS webbplats

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin